Aizvērt

Dace Adviljone

1970
Pedagoģe, horeogrāfe, deju kolektīva vadītāja

Dace Adviljone augstāko izglītību ir ieguvusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā horeogrāfijas nozarē. Mācījusies pie latviešu horeogrāfes un baletdejotājas Aijas Baumanes, kā arī dejojusi viņas vadītajā deju kolektīvā “Rotaļa”.

D. Adviljone kopš 1989. gada ir tautas deju ansambļa “Zelta sietiņš” pedagoģe un horeogrāfe, savukārt kopš 2010. gada – Limbažu, Alojas un Salacgrīvas novada bērnu deju kolektīvu virsvadītāja. Kopš 2011. gada ir vidējās paaudzes deju kolektīva “Mana rotaļa” mākslinieciskā vadītāja.

Kopumā horeogrāfijas veidotas aptuveni 50 dejām, saņemti arī apbalvojumi, piemēram, jaunrades deju konkursos “Mēs un deja”. Latvijas valsts simtgades laikā atzinību un “Dejas balvu 2017–2018” kategorijā “Pārsteigums dejas mākslā” guva horeogrāfija deju lielizrādei “Abas malas”, kam viena no autorēm bija D. Adviljone.

Kopš 2017. gada D. Adviljone ir Rīgas pilsētas deju kolektīvu virsvadītāja, kopš 2018. gada – Valsts izglītības satura centra Dejas nozares ekspertu konsultatīvās padomes locekle.

Dejotāji par D. Adviljones darbu saka tikai labus vārdus: “Dace strādā ar pilnu atdevi katrā mēģinājumā un gaida to pašu no dejotājiem. Viņai ir svarīga motivācija, kāpēc dejotājs ir deju zālē.” “Dace ir pilna enerģijas, spēka un radošuma. Viņa ir īsts nemiera gars. Dace ir dzīvespriecīga un smaidīga, tai pašā laikā stingra un prasīga. Viņa panāk ieplānoto dejas rezultātu un pati jūt par to prieku un labi paveikta darba izjūtu.”

IX-XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsvadītāja. XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku virsvadītāja (2023).


Izmantotie informācijas avoti

Dace Adviljone. (2022). https://www.tdazeltasietins.lv/lv/pedagogi/dace-adviljone-1

Pazīstamā horeogrāfe Dace Adviljone svin apaļu jubileju. (2020, 29. aprīlis). https://www.la.lv/pazistama-horeografe-dace-adviljone-svin-apalu-jubileju


Uz_augšu