Aizvērt

Andris Ezeriņš

1947–2016
Horeogrāfs, pedagogs

Dzimis 1947. gada 30. decembrī Madonā. Mācījies Madonas 1. vidusskolā un Cesvaines internātskolā, kur pirmos deju soļus spēris skolotājas L. Maliņas vadītajā deju kolektīvā.

Absolvējis Rīgas 22. profesionāli tehnisko arodskolu, apgūstot kuģu remonta un būves specialitāti. Pēc tam mācījies Madonas vakarskolā, kur mācības apvienojis ar muzicēšanu un sportu. Paralēli 12 gadus smēlies pieredzi, dejojot Dzidras Rubenes vadītajā tautas deju ansamblī “Vidzeme”. Pēc Latvijas Valsts Fiziskās kultūras institūta absolvēšanas (1973) strādājis Lubānas vidusskolā par sporta skolotāju un skolas deju kolektīva vadītāju (no 1976). Prasmīgā pedagoga vadībā kolektīvs 1986. gadā izcīnīja augsto Tautas deju ansambļa titulu un tika pārdēvēts par tautas deju ansambli “Lubāna”.

Vienlaikus A. Ezeriņš vadījis arī Degumnieku, Murmastienas un Meirānu pagasta deju kolektīvus. No 1989. gada līdz pat mūža beigām bijis tautas deju ansambļa “Vidzeme”, “Vidzemes” senioru deju kolektīva (no 2003) un Liezēres pagasta vidējās paaudzes deju kolektīva mākslinieciskais vadītājs (no 2000).

Savas aktīvās darbības laikā A. Ezeriņš sacerējis vairāk nekā 20 dejas. Jaunrades deju konkursā 1996 gadā prēmēta viņa horeogrāfija “Leivergroga danči”, 1997. gada dejotāju aptaujā par gada populārāko deju atzīts “Leiveris”. Pirmo reizi būdams virsvadītāja godā 11. Deju svētkos (1993) horeogrāfs iestudējis paša radīto “Saules deju”, bet 12. Deju svētkos (1998) – savas kompozīcijas “Leiveri” un “Lai tā būda rūc”. Šīs dejas joprojām ir dejotāju iemīļotas un bieži uzvestas, tām piemīt humors, pamatīgums un vidzemnieku lepnums. Dejas caurstrāvo dzīvesprieks, vienkāršība, savstarpējās attiecībās izceļot sievišķīgu skaistumu meitenēs un vīrišķīgu brašumu puišos. Ar to A. Ezeriņš savus deju kolektīvus pratis darīt atšķirīgus un izcelt starp pārējiem.

Nenovērtējams ir A. Ezeriņa devums Madonas rajona deju kolektīvu attīstībā – mākslinieks darbojies kā skolēnu un pieaugušo deju kolektīvu virsvadītājs, kā arī bijis daudzu Madonas rajona dziesmu un deju svētku koncertu mākslinieciskais vadītājs.

11. un 12. Deju svētku virsvadītājs, 15. Deju svētku Goda virsvadītājs, Madonas skolēnu (kopš 1979) un pieaugušo (kopš 1990) deju kolektīvu virsvadītājs.

Uz_augšu