Aizvērt

Osvalds Štrauss

1927–2014
Horeogrāfs, pedagogs

Dzimis 1927. gada 8. jūlijā Kalnciema pagastā. Mācījies Kalnciema pamatskolā, Valsts Bulduru dārzkopības-biškopības skolā, Bulduru dārzkopības tehnikumā, kā arī beidzis Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Agronomijas fakultāti (1967). Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pedagoģijas katedrā aizstāvējis un ieguvis pedagoģijas maģistra grādu par tēmu “Skolu jaunatnes sagatavošana deju svētkiem un to pedagoģiskais aspekts” (1997).

Vairāk nekā 50 gadus strādājis Bulduru dārzkopības vidusskolā, pasniedzis biškopību un mērniecību, vairāk nekā 10 gadus bijis direktora vietnieks. Paralēli nodarbojies ar otro mūža mīlestību – deju – un vadījis Bulduru dārzkopības tehnikuma deju kolektīvu.

“Tautisko deju dejošana ir viens no ceļiem, kā panākt skolēna dvēseles un ķermeņa harmoniju, palīdzēt viņiem – dzīvot saskaņā ar savas personības iekšējām prasībām un bioloģisko ritmu. Deju mācīšanās palīdz veidot stāju un ieklausīties sevī un apkārtējos, tā modina un atraisa dvēseles un visa organisma prasības pēc ritma un skaistuma. No dvēseles noskaņojuma rodas ierosme cilvēka garīgai un fiziskai darbībai.” (Timšāns, Sigizmunds. Dziesmu svētki – kurus atceramies un kurus gaidām. Latvijas Vēstnesis. 1998. g. 20. jūn.)

6.–12. Deju svētku virsvadītājs, 13.–15. Deju svētku Goda virsvadītājs, 3.–7. Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsvadītājs, 8. Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Goda virsvadītājs, Baltijas studentu dziesmu un deju svētku “Gaudeamus” virsvadītājs (1981), zonālo deju svētku virsvadītājs Aizkrauklē, Kuldīgā, Ventspilī un Dobelē, Republikas vidējo lauksaimniecības iestāžu deju kolektīvu virsvadītājs (1981–1994) un Aizkraukles rajona skolu deju kolektīvu virsvadītājs (1971–1997).

LPSR Nopelniem bagātais Kultūras darbinieks (1986), Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris (1998).

Uz_augšu