Aizvērt

Pāvuls Jurjāns

1866–1948
Dziedātājs, pedagogs, diriģents, komponists

Dziedātājs, komponists, diriģents, pedagogs, mūzikas kritiķis un tautas dziesmu vācējs. Pirmais latviešu profesionālais vokālais pasniedzējs, licis pamatus un izveidojis Latviešu operu.

Dzimis 1866. gada 22. februārī Ērgļu pagasta “Meņģeļos”. Muzikāli izglītojies pie saviem brāļiem Andreja un Jura Ķeizariskās Krievu mūzikas biedrības Harkovas mūzikas skolā, absolvēdams mežraga klasi. Spēlējis mežragu Harkovas operā un simfoniskajos orķestros, bijis brāļu Jurjānu mežragu kvarteta dalībnieks (1890–1892). Zināšanas papildinājis Sanktpēterburgas konservatorijas Vokālajā nodaļā (1892–1898) un to absolvējis kā pirmais akadēmiski izglītotais latviešu dziedātājs un kora kapelmeistars.

Pēc mācībām pārcēlies uz Rīgu un strādājis kā privātskolotājs, pasniedzot dziedāšanu un mūzikas teoriju, darbojies arī kā dziedāšanas skolotājs vairākās ģimnāzijās. Paralēli diriģējis Skolotāju biedrības kori (1900–1904) un vairākus koru un simfonisko orķestru koncertus.

1902. gadā iecelts par Ķeizariskās Krievu mūzikas biedrības Rīgas nodaļas mūzikas skolas operas klases vadītāju (1902–1915). Turpinot iet vokālā pedagoga ceļu, izveidojis un ar panākumiem vadījis Latviešu operu – pirmo nacionālo operas trupu (1912–1915). Piedalījies Latvijas Konservatorijas dibināšanā un vadījis dziedāšanas klasi, paralēli strādājot mūzikas mācības un kordziedāšanas metodikas izstrādē.

P. Jurjāna kompozīciju klāsts ir plašs: 12 simfoniskie darbi, 5 vokāli instrumentālie darbi, 3 kameransambļi, 11 solo dziesmas, 2 tautasdziesmu apdares solo balsij, 14 oriģināldziesmas jauktajam korim un 15 oriģināldziesmas vīru korim. Savās kompozīcijās P. Jurjāns attīsta diatonismu un tautas mūzikai raksturīgus faktūras paņēmienus – vilcēju balsis, balsu grupu pretstatījumus, dažādus variēšanas veidus, saglabājot tautasdziesmu melodiskumu un dabisko plūdumu.

Bijis V Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents un VI Vispārējo latviešu Dziesmu svētku Goda virsdiriģents, darbojies V Dziesmu svētku koru karu žūrijā.

Triju Zvaigžņu ordeņa komandieris (1926) un LPSR Nopelniem bagātais darbinieks (1945).

Uz_augšu