Aizvērt

Viktors Bendrups

1925
Kordiriģents, pedagogs

Dzimis 1925. gada 14. jūnijā Jelgavā. Muzikālo izglītību ieguvis Jelgavas skolotāju institūtā un Jelgavas Tautas konservatorijā.

Bēgļu gaitās nonācis Dānijā, kur 1946. gadā nodibinājis latviešu bērnu kori. Pēc pārcelšanās uz Melburnu aktīvi atsācis darbību mūzikas nozarē – 1957. gadā nodibinājis un vadījis jauniešu kori, diriģējis vīru kori “Kokle” un kopš 1959. gada turpat pusgadsimta garumā strādājis ar Melburnas latviešu biedrības jaukto kori “Rota”, ar kuru piedalījies Melburnas latviešu sabiedriskajā dzīvē, sniedzot koncertus un kuplinot dažādus pasākumus.

Popularizējot latviešu mūziku, lasījis lekcijas par mūzikas dzīves jaunumiem radio pārraidēs, uzstājies ar lekcijām Melburnas Universitātē, kā arī apkopojis dziesmu krājumu “Dziesmas Tēvijas sargiem”.

XX Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents, kā arī neskaitāmu Trimdas dziesmu svētku un dziesmu dienu virsdiriģents. Par ieguldījumu trimdas latviešu kultūras dzīves kopšanā saņēmis Pasaules brīvo latviešu apvienības Kultūras fonda Atzinības rakstu (1984) un Austrālijas un Jaunzēlandes latviešu apvienības Atzinības rakstu (1996).

Uz_augšu