Aizvērt

Daira Cilne

1944
Kordiriģente, pedagoģe, garīdzniece

Daira Cilne (Andersone) dzimusi 1944. gada 23. jūnijā Rīgā. Otrā pasaules kara beigās ar ģimeni devusies bēgļu gaitās uz Vāciju, bet 1949. gadā – uz ASV. Studējusi mūziku un filoloģiju Kalifornijas Universitātē, 1965. gadā iegūstot bakalaura grādu. Vēlāk zināšanas papildinājusi Kalifornijas Valsts universitātē Nortridžā.

Jau studiju laikā strādājusi ar Losandželosas jaukto kori kā diriģenta Andreja Kurmiņa asistente, 1971. gadā pārņēmusi kora vadību, izvēršot to 30 gadu garumā. Šajā laikā strādājusi arī ar Losandželosas sieviešu kori (1969–1970). Kolektīvi ar dziesmām kuplinājuši vietējos latviešu sarīkojumus, draudžu dievkalpojumus, aktīvi piedalījušies visos Rietumkrasta Dziesmu svētkos, kā arī devušies koncertturnejās uz Toronto, Klīvlendu, Milvoki, Čikāgu un Rīgu.

Paliekošas lappuses trimdas vēsturē ierakstījis 1977. gadā nodibinātais jauniešu vokālais ansamblis “Solaris”, kas piedalījies vairākos Rietumkrasta Dziesmu svētkos un devies turnejās pa pasaules latviešu centriem. Ansamblis D. Cilnes vadībā izpelnījies īpaši lielu atzinību, atskaņojot trimdas latviešu komponistu darbus.

Savu pedagoģes talantu diriģente likusi lietā kā lektore un mūzikas nodarbību vadītāja 2 x 2 un 3 x 3 nometnēs ASV, Venecuēlā un Latvijā un kā Rietumkrasta vasaras skolas kursa direktore (1983–1988). Paralēli pedagoģiskajiem pienākumiem darbojusies kā ērģelniece, koncertmeistare, kokļu un vokālo ansambļu vadītāja. Vēlāk mūziķe pievērsusies teoloģijai – studējusi Klermontas Teoloģijas skolā, iegūstot maģistra grādu (2000), un aizstāvējusi disertāciju par tēmu “Dievapziņa latviešu tautas dziesmās”, iegūstot pastorālās teoloģijas doktora grādu (2002).

“Kur ir latvieši, tur arī ir tautasdziesma. Vai tā ir Paula Dambja komplicētā koŗa dziesma, vai bērnu dārza rotaļa, vai Raiņa “Pūt, vējiņi”, vai apsveikums iesvētībās, tautasdziesma ir mūsu garīgās dzīves neatņemama daļa.” (Cilne, D. Jaunā Gaita, Nr. 155, 1985)

XX Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģente, Jaunatnes dziesmu svētku Monreālā virsdiriģente (1985), VI–XIV Rietumkrasta Dziesmu svētku virsdiriģente un mākslinieciskā vadītāja, VII, X un XI Vispārējo latviešu Dziesmu svētku ASV virsdiriģente, kā arī daudzu citu koru lielkoncertu virsdiriģente.

Uz_augšu