Aizvērt

Ārijs Šķepasts

1961
Diriģents, komponists

Dzimis 1961. gada 10. septembrī. Pamatizglītību mūzikā guvis Emīla Dārziņa speciālajā mūzikas vidusskolā, pēc tam mācījies Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas Kordiriģēšanas nodaļā, Jevgenija Augustinoviča klasē (1985).

Jau studiju gados iesācis strādāt ar kamerkori “Senaiskalns” un Latvijas Universitātes sieviešu kori “Minjona”, bet pēc studiju beigšanas, atsaucoties Leonīda Vīgnera uzaicinājumam, pārņēmis profesora vadīto jaukto kori “Mūza”. Šobrīd vada kori “Austrums” (kopš 1987), Rīgas Latviešu biedrības jaukto kori (kopš 1990) un Latvijas Republikas Zemessardzes kori “Stars”. Kolektīvi ar panākumiem piedalās festivālos un konkursos Latvijā un ārzemēs un pārsteidz ar interesantām koncertprogrammām. Koris “Austrums” izceļas ar ekspresīvo izteiksmes veidu. Aranžējumu un oriģināldziesmu atskaņojumi nereti pārsteidz ar neparastiem izteiksmes līdzekļiem – dabas skaņām un netradicionāliem instrumentiem. Kolektīva panākumu pūralādē minama 2. vieta Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru karos (2008, 2003), 2. vieta 16. Starptautiskajā Stasa Šimkus koru konkursā Klaipēdā (2007), 2. vieta un speciālbalva par labāko mūsdienu mūzikas atskaņojumu 11. Starptautiskajā koru festivālā un konkursā “Neuchâtel International Choral Festival 2006” Noišatelē (Šveice) un daudzi citi apbalvojumi.

“Man bijusi pašam sava izpratne par to, kas ir vērtīgs, kas mazāk vērtīgs. Manām vērtībām ceļamaizi deva skolotājs Leonīds Vīgners – kā pedagogs viņš pasniedza diezgan maz, taču jau no paša sākuma jutu, ka saprotamies. Iestājoties viņa vadītajā skolotāju kamerkorī, sapratu, ka mūsu muzikālās gaumes kritēriji un estētika sakrīt. Arī man vienmēr svarīgi šķitis, lai cilvēkam ir savs viedoklis, turklāt – pamatots.” (Auguste, Ilga. Diriģents Ārijs Šķepasts: Baltais zvirbulis ar ērgļa sapņiem. Klasika.lsm.lv. 2014. g. 10. sept.)

Kopš 1995. gada mūziķis ir Barbershop stila vīru vokālā ansambļa “Harmonija Rīgai” (Harmony 4 Riga) mākslinieciskais vadītājs, dziesmu un aranžējumu autors.

Darbojies kā pedagogs Rīgas Doma kora skolā. Pašlaik strādā Rīgas 6. vidusskolā.

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku virsdiriģents (2013) un XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” virsdiriģents (2023). Latgales Dziesmu svētku virsdiriģents un dziesmu autors, aktīvs Rīgas Latviešu biedrības biedrs, darbojas arī biedrības domē.

“Savā 32 gadus ilgajā radošajā darbībā allaž esmu pievērsies latviešu mūzikai. Gadiem ritot, pārliecība par izvēles pareizību ir tikai augusi. Studiju gados aizsāktā tradīcija katru sezonu iestudēt kādam latviešu komponistam veltītu programmu tiek uzturēta vēl joprojām. Pārskrienot pāri iestudēto komponistu sarakstam, secinu, ka izdziedāts teju vai viss latviešu klasisko vērtību pūrs.” (Kordiriģents Ārijs Šķepasts 50 gadu jubileju atzīmēs ar koncertu. Delfi.lv. 2011. g. 13. sept.)

2023. gada 18. oktobrī par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā Ordeņu kapituls nolēma apbalvot kordiriģentu Āriju Šķepastu ar Triju Zvaigžņu ordeni un iecelt viņu par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri.

Uz_augšu