Aizvērt

Māra Marnauza

1963
Diriģente, pedagoģe

Muzikālo izglītību uzsākusi Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolas Kordiriģentu nodaļā (1978–1982), mācības turpinājusi Latvijas Valsts konservatorijas Mendeļa Baša kordiriģēšanas klasē (1982–1987), Daugavpils Pedagoģiskās universitātes Mūzikas fakultātes maģistrantūrā (1995–1996) un Latvijas Universitātes Pedagoģijas un psiholoģijas institūta doktorantūrā (1996–2000).

Skolotājas gaitas uzsākusi Rīgas Pedagoģiskajā skolā kā diriģēšanas pedagoģe (1985–1988), tās turpinājusi Rīgas Skolotāju institūtā kā pedagoģe un mācību kora diriģente (1992–1994), bet sākot ar 1994. gadu strādājusi Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā. Sākumā kā docente, vēlāk – kā augstskolas zinātņu prorektore.

Piedalījusies starptautiskos zinātniski pētnieciskos projektos, veidojusi mācību metodiskos materiālus diriģēšanas un kora mūzikas jomā, pētījusi Latvijas koru kultūras tendences. Nozīmīgs ir darbs pie grāmatas “Diriģēšanas metodoloģija” (2012). Izdevums tapis, plecu pie pleca sadarbojoties ar savu skolotāju Mendeli Bašu. “Ilgstošs mākslinieciskais darbs kā kamerkora “Fortius” un sieviešu kora “Balta” diriģentei, pedagoģiskais darbs Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā ar topošajiem mūzikas skolotājiem un kordiriģentiem, kā arī zinātniski pētnieciskā darbība diriģēšanas pedagoģijā ir devusi daudzas nozīmīgas atziņas, rosinot publicēt šo grāmatu, kas tapusi ciešā un sirsnīgā sadarbībā ar profesoru.” (Kārkla, Zane. Profesoru Mendeļa Baša un Māras Marnauzas kopdarbs vainagojies ar grāmatu. Nra.lv. 2012. g. 15. nov.)

Kā kamerkora “Fortius” (kopš 1985) un sieviešu kora “Balta” (kopš 1999) diriģente un mākslinieciskā vadītāja guvusi izcilus panākumus festivālos un konkursos Latvijā un ārzemēs. Pie “Fortius” lielākajiem panākumiem minama 1. vieta jaukto koru grupā XXIII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru konkursa finālā (2003), 3. vieta kamerkoru grupā XXII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru konkursa finālā (1998) un “Grand Prix” un 1. vieta tautas mūzikas kategorijā un 1. vieta kamerkoru kategorijā Starptautiskajā jauniešu koru konkursā “Rīgas Zīle” (1998), kā arī 1. vieta un balva par labāko renesanses laikmeta skaņdarba izpildījumu Starptautiskajā Stasa Šimkus koru konkursā Klaipēdā (1999).

Savukārt kora “Balta” lielāko panākumu vidū ir 1. vieta un balva par labāko obligātā skaņdarba izpildījumu XXV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru konkursa finālā (2013), 3. vieta sieviešu koru kategorijā XXIV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru konkursa finālā (2008), Zelta medaļa 8. Pasaules koru olimpiādē čempionu kategorijā (2014), Zelta medaļa garīgās mūzikas kategorijā Starptautiskajā kora mūzikas konkursā “Grand Prix of Choral Music” (2011) Grācā, Austrijā, un 1. vieta un labākā diriģenta balva XIX Starptautiskajā garīgās mūzikas koru konkursā Namestovo, Slovākijā (2009).

Aktīvi darbojas dažādās sabiedriskās organizācijās – Eiropas Skolotāju izglītības asociācijas biedre, Eiropas koru asociācijas “Europa Cantat” biedre, Latvijas Koru asociācijas biedre, Baltijas studentu dziesmu svētku “Gaudeamus” Latvijas programmas rīcības un mākslinieciskās komitejas locekle un Teodora Reitera fonda Goda biedre. Iespaidīgs devums tiek ieguldīts tālākizglītības kursu, koncertu, konkursu, meistarklašu organizēšanā un darbam žūrijas komisijās.

XXV-XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku virsdiriģente.

Uz_augšu