Aizvērt

Mārtiņš Klišāns

1967
Diriģents, pedagogs

Dzimis 1967. gada 30. novembrī Rīgā. Pirmo profesionālo muzikālo izglītību ieguvis Emīla Dārziņa speciālajā mūzikas vidusskolā (1975–1986).

Studijas turpinājis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie profesora Imanta Kokara. Zināšanas papildinājis Prinstonā (1999) un Štutgartes Baha akadēmijas meistarklasēs pie profesora Brjūsa Ābela. 2009. gadā ieguvis maģistra grādu Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Diriģenta praksi uzsācis jau studiju laikā – no 1989. līdz 1996. gadam vadījis Latvijas Universitātes kori “Juventus”, vairākus gadus diriģējis daudzu starptautisku konkursu laureātu, kamerkori “Sacrum”, ilgus gadus bijis Cēsu pilsētas Kultūras centra jauktā kora “Beverīna” diriģents (1992–2000).

Kopš 1998. gada – Rīgas Doma zēnu kora diriģents un mākslinieciskais vadītājs. Koris aktīvi koncertē starptautiskos festivālos un kormūzikas simpozijos, kā arī piedalās Latvijas Nacionālās operas iestudējumos un sniedz solo programmas, tostarp festivālos “Lieldienu mūzika”, “Starptautiskais Senās mūzikas festivāls” un “Eiropas Ziemassvētki Latvijā”. M. Klišāna darbības laikā Rīgas Doma zēnu korim piešķirta Lielā mūzikas balva 2001. Vienlaikus mūziķis ir arī jauktā kora “Valmiera” (kopš 2001) diriģents un Rīgas mūzikas internātskolas jauktā kora “Vaidelote” diriģents (kopš 2005), kā arī Latvijas Mūzikas akadēmijas mācībspēks.

Aktīvi iesaistījies dažādu starptautisku organizāciju darbā – piedalījies Pasaules kordiriģentu konferencē Ročesterā (2000), Eiropas Savienības Koru federācijas semināros Briselē (2002, 2005), ir Eiropas Savienības Koru asociācijas viceprezidents, piedalījies dažādu starptautisku koru konkursu žūrijas darbā un kā viesdiriģents – Zēnu un vīru koru pasaules festivālā Čehijā (2004). Dziedājis “Rīgas vokālajā grupā” un kamerkorī “Ave Sol”, piedalījies vairākos baroka operu un oratoriju uzvedumos, dziedot tenora partiju (G. F. Hendeļa “Mesijā”, J. S. Baha “Ziemassvētku oratorijā”, H. Pērsela operā “Feju karaliene” un “Didona un Enejs”). Par dalību uzvedumā “Didona un Enejs” kopā ar radošo grupu saņēmis Lielo mūzikas balvu 1993.

Jāzepa Vītola 150. dzimšanas dienas dižkoncerta (2013), Imanta Kokara atceres lielkoncerta (2015) un XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku noslēguma koncerta mākslinieciskais vadītājs. XXIV–XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku virsdiriģents, IX, X un XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsdiriģents, kā arī zēnu koru salidojumu, novadu dziesmu svētku un Cēsu un Valmieras rajona koru virsdiriģents.

“Ja nebūs Dziesmu svētku, nebūs arī latviešu tautas – tā ir mana pārliecība. Tas ir viens no mūsu tautas dzinuļiem, mūsu simboliem. Tas ļāvis mums izdzīvot cauri laikiem un uzliek milzīgu atbildību visiem, kas piedalās šajā procesā. Es vēlu visiem svētku dalībniekiem sajust šo lielo atbildību un kopējo uzdevumu. Mums jābūt vienotiem.” (Klišāns, Mārtiņš. Nodziedāt kaut zaļā pļavā! La.lv. 2017. g. 27. jūn.)

Triju Zvaigžņu Ordeņa virsnieks (2015).

Uz_augšu