Aizvērt

Māris Sirmais

1969
Kordiriģents, pedagogs

Dzimis 1969. gada 27. jūnijā Rīgā. Mācījies Rīgas 1. mūzikas skolā un Emīla Dārziņa speciālajā mūzikas skolā.

1992. gadā absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kordiriģēšanas klasi pie profesores Ludmilas Pismennajas, 1996. gadā ieguvis maģistra grādu profesora Imanta Kokara diriģēšanas klasē. 2000. gadā turpinājis studijas orķestra diriģēšanā pie Martina Zīgharda Grācas Mūzikas un mākslas augstskolā Austrijā.

Jau studiju laikā nodibinājis jauniešu kori “Kamēr...” un bijis tā mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents vairāk nekā divdesmit gadus (1990–2012). Uzvarētāju laurus viņi kopā plūkuši 70 valsts un starptautiskos konkursos, ieguvuši divas Lielās mūzikas balvas (1999, 2005) un Latvijas Republikas Ministru kabineta prēmiju (2004). Ar šo kolektīvu M. Sirmais iedibinājis ikgadējā Garīgās mūzikas festivāla tradīciju Latvijā (kopš 1998).

No 1992. gada līdz 1997. gadam bijis sieviešu kora “Dzintars” diriģents, bet 1997. gadā pārņēmis Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta pienākumus. Viņa vadībā koris regulāri piedalās lielformas darbu atskaņojumos Latvijā un ārvalstīs, uzstājoties kopā ar pasaules vadošajiem simfoniskajiem orķestriem, mūziķiem un diriģentiem. Trīs reizes kolektīvs saņēmis Lielo mūzikas balvu (1998, 2000, 2002) un Latvijas Republikas Ministru kabineta prēmiju (2003).

Uzkrāto pieredzi nodevis tālāk topošajiem diriģentiem Rīgas Doma kora skolā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (no 1987). Regulāri tiek uzaicināts piedalīties starptautiska līmeņa koru un kordiriģentu žūriju sastāvā.

“Es izjūtu milzīgu cieņu pret cilvēkiem, kas divus vakarus nedēļā velta nevis papildu naudas pelnīšanai savai ģimenei, kādam citam hobijam, bet dziedāšanai korī, pateicoties kurai tiek uzturēta dzīva latvietība. Viņi, tāpat kā dejotāji, koklētāji, pūtēji, audēji, adītāji un tamborētāji, uztur latvisko vidi. Dziesmu svētki ir tautas svinēšanas rituāls, kas notiek reizi piecos gados.” (Māris Sirmais: Koris ir diriģenta spogulis. La.lv. 2013. g. 9. jūn.)

XXII–XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents, svētku “Rīgai-800” virsdiriģents, XXIII Dziesmu svētku garīgās mūzikas koncerta un Dziesmu svētku atklāšanas koncerta mākslinieciskais vadītājs, XXIV Dziesmu svētku noslēguma koncerta mākslinieciskais vadītājs, VIII un IX Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsdiriģents, XI Vispārējo latviešu Dziesmu svētku Čikāgā virsdiriģents un Talsu rajona koru virsdiriģents (kopš 2003).

“Mēs katrs savu iespēju robežās tiecamies pēc mākslas atklāsmes, pēc tāda brīža, kad var teikt: kaut kas sāk veidoties! Varbūt profesionālim tas vēl ir tikai bērna autiņos, bet pašdarbniekam tajā brīdī skudriņas pārskrien pāri… Viņam tas ir mākslas brīnums! Un skaistākais, ka cilvēks ar sevi, ar savu ķermeni spēj radīt šo brīnumu! Kopā ar diriģentu viņš izdzīvo skaņdarbu smaržu! Tā es saprotu DZIESMU SVĒTKUS!” (Mellupe, Anita. Kamēr: Māris Sirmais un Latvija dzied! 1995. 76. lpp.

Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, vairākkārtējs Lielās mūzikas balvas laureāts un Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis.

Māris Sirmais - Atmiņas par 1990. un 1993. gada Dziesmu un Deju svētkiem

Uz_augšu