Aizvērt

Ivars Bērziņš

1954
Kordiriģents, pedagogs

Dzimis 1954. gada 5. oktobrī Rīgā. Mūzikas teorijas un kordiriģēšanas pamatus mācījies Emīla Dārziņa speciālajā mūzikas vidusskolā, pēc tam studējis Latvijas Valsts konservatorijas Kordiriģēšanas nodaļā, absolvējot Ludmilas Pismennajas kordiriģēšanas klasi (1978). Jaunais mūziķis zināšanas papildinājis Ļeņingradas Valsts konservatorijas aspirantūrā (1983–1985).

Vadījis vairākus amatierkorus – Limbažu jaukto kori “Pūt, vējiņi”, Smiltenes vīru kori “Dziedonis”, Valmieras vīru kori “Imanta”, kā arī bijis vīru kora “Tēvzeme” kormeistars. Strādājis arī ar profesionāliem kolektīviem – bijis Latvijas Radio kora kormeistars un otrais diriģents (1978–1986), izveidojis un vadījis unikālo kamerkori “Sindi putnu dārzs” (1987–1993), ar ko iestudējis spilgtas laikmetīgās mūzikas programmas. “Mēs esam skatāms, nevis klausāms koris. Neesam no mūzikas smalkajiem, taču sastingušajiem izgaršotājiem. Cilvēks viss – ne tikai viņa balss, bet arī ķermenis un mīmika – pauž emocijas. Un mūsu mērķis ir izteikt un radīt tiešu pārdzīvojumu ar visiem mūsu rīcībā esošajiem līdzekļiem,” tā par kora “Sindi putnu dārzs” izpausmes veidu stāsta diriģents. (Grauzdiņa, Ilma. Izredzētie. 2008. 192. lpp.)

Strādājis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (1990–1993). Kopš 1993. gada diriģents pamatinterešu sfērā iekļāvis arī kultūras menedžmentu un kultūrekonomiku, Hamburgas Mūzikas un teātra augstskolā iegūstot maģistra grādu (1995) un Minsteres Universitātē – doktora grādu (2005) šajās jomās. Strādājis kā vairāku projektu koordinators un padomnieks, kopš 1997. gada ir mācībspēks Latvijas Kultūras akadēmijā.

XX un XXI Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku virsdiriģents, VII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsdiriģents, kā arī rajonu dziesmu svētku un dziesmu dienu virsdiriģents.

Uz_augšu