Aizvērt

Andris Veismanis

1965
Diriģents, pedagogs

Andris Veismanis augstāko izglītību ieguvis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kordiriģēšanas klasē pie profesoriem Imanta Kokara un Jāņa Dūmiņa. Maskavā studējis simfoniskā orķestra diriģēšanu pie profesora Jurija Simonova, kā arī Parīzē specializējies senajā mūzikā pie klavesīnista un diriģenta Viljama Kristī.

Saviem studentiem A. Veismanis iesaka izmantot Erasmus studiju iespējas, lai iegūtu svaigu skatījumu uz profesiju, iepazītu citu valstu kultūru un apgūtu valodas.

Kopš 1997. gada A. Veismanis strādā Latvijas Nacionālajā operā, šobrīd ir Latvijas Nacionālās operas un baleta diriģents. Turpina darbu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Kora diriģēšanas katedrā. Kopš 1995. gada ir Rīgas kamerkora “Ave Sol” mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, savukārt kopš 1995. gada Vidzemes kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs.

A. Veismanis sadarbojies ar pasaulē atzītiem solistiem un orķestriem: Elīnu Garanču, Maiju Kovaļevsku, Kristīni Opolais, Aleksandru Antoņenko, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas simfonisko orķestri, kamerorķestriem “Kremerata Baltica” un “Sinfonietta Rīga” u.c. Koncertējot pabijis dažādās pasaules valstīs: ASV, Taivānā, Kanādā, Krievijā, Honkongā, Dienvidamerikā un daudzviet Eiropā.

No 1989. līdz 1997. gadam vadījis un aktīvi koncertējis ar paša izveidoto kamerkori “Sacrum”, kas kļuva par būtisku garīgās mūzikas interpretācijas dzinējspēku Latvijā un 1994. gadā saņēma Grand Prix starptautiskā konkursā Budapeštā par Ferenca Lista (Liszt Franz) mūzikas albuma “Via Crucis” ieskaņojumu.

Profesionālajā jomā ir arī citi nozīmīgi sasniegumi: 1988. gadā Starptautiskajā Jāzepa Vītola kordiriģentu konkursā iegūta pirmā vieta. Saņemta Latvijas Lielā mūzikas balva par Henrija Pērsela (Henry Purcell) operas “Didona un Enejs” iestudējumu 1993. gadā un Georga Frīdriha Hendeļa (George Frideric Handel) operas “Alčīna” iestudējumu 1998. gadā. Par šīs operas iestudējumu iegūta arī Latvijas teātra balva. 2021. gadā saņēmis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un LMT Gada balvu par izcilu pedagoģisko un radošo darbu. Balvu “Zelta mikrofons” saņēmis A. Veismaņa diriģētais klasiskās mūzikas albums “Kremerata Baltica. Marģeris Zariņš”.

XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” virsdiriģents (2023).


Izmantotie informācijas avoti

Andris Veismanis. (2022). https://www.opera.lv/lv/makslinieki/dirigenti/dirigenti/andris-veismanis

Andris Veismanis. (2022). https://www.jvlma.lv/akademija/personals/andris-veismanis

Lūsiņa, I. (2022, 3. marts). Paradīze, kur visi tik skaisti [dzied]. [Intervija ar diriģentu Andri Veismani.] Kultūras Diena un Izklaide, 44, 4.–6. https://www.diena.lv/raksts/kd/intervijas/paradize-kur-visi-tik-skaisti-dzied.-intervija-ar-dirigentu-andri-veismani-14276677


Uz_augšu