Aizvērt

Gaida Rulle

1959
Diriģente, koklētāja un pianiste

Gaida Rulle dzimusi 1959. gadā Stokholmā bēgļu ģimenē kā otrās paaudzes latviete. Viņas brālis – mūziķis Gundars Rullis. Dzīves laikā iegūtas ļoti daudzveidīgas zināšanas. Viņa pārvalda piecas valodas – latviešu, zviedru, angļu, vācu un franču valodu. Mācījusies dažādu tautu etnogrāfiju, tērpu un mūzikas vēsturi, kā arī apgūtas noderīgas praktiskās iemaņas: viņa prot aust, šūt un izšūt, konstruēt apģērba piegrieztnes un gatavot mežģīnes, kā arī izgatavot sudraba rotas.

Bērnībā apguvusi klavierspēli, bet, gadiem ejot, pievērsusies stabules, kokles spēlei un diriģēšanai. 1973. gadā kopā ar draudzenēm Gaida nodibināja tautas mūzikas un koklētāju ansambli “Trideksnis”. Kopš 1983. gada (ar pauzēm no 1991. līdz 1999. gadam un no 2016. līdz 2020. gadam) ir Stokholmas latviešu kora, agrāk saukta par Reitera kori, diriģente.

Diriģējusi Jaunatnes rīta orķestri Pasaules Brīvo latviešu dziesmu dienās Minsterē 1984. gadā, kā arī bijusi virsdiriģente Pasaules Brīvo latviešu dziesmu dienās un kultūras svētkos Minsterē 1987. gadā. Gaida ir piedalījusies visos Eiropas dziesmu svētkos, sākot ar 1964. gadu, līdz pat 1989. gadam, kā arī Eiropā rīkotajos pasaules latviešu dziesmu svētkos. Aktīvi piedalījusies “Daugavas Vanagu” 5. Globālajās dienās Freiburgā 1986. gadā, diriģējot kopkori, un Helsingborgā 1989. gadā, kā arī vispārējos latviešu dziesmu svētkos Latvijā, sākot no 1990. gada.


Izmantotie informācijas avoti

Eneroth, G. (2020, 28. novembris). ZLA Stokholmas latviešu kora vadītāja Gaida Rulle: Latvijā es esmu mājās. https://www.latviesi.com/organizaciju-jaunumi/zla-stokholmas-latviesu-kora-vaditaja-gaida-rulle-latvija-es-esmu-majas/

Stokholmas latviešu koris: Par mums. (b.g.) https://stokholmaskoris.se/par-mums/

Uz_augšu