Aizvērt

Edgars Vītols

1985
Mūzikas pedagogs, diriģents

Edgars Vītols dzimis 1985. gada 21. oktobrī Rīgā. Aizraušanās ar mūziku un kori radusies jau vidusskolā. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) Bakalaura grādu mūzikas pedagoģijā ar specializāciju kora diriģēšanā ieguvis 2009. gadā. Šajā laikā vienlaikus studējis arī Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātes studiju programmā “Tiesību zinātņu bakalaurs”. Turpinājis studijas JVLMA maģistrantūras programmā “Mūzika”, 2011. gadā iegūstot maģistra grādu kora diriģēšanā. 2018. gadā ieguvis pedagoģijas zinātņu doktora grādu Latvijas Universitātē (LU).

2004. gadā E. Vītols kopā ar savu mūzikas skolotāju Dzintru Krastiņu nodibināja Rīgas Centra humanitārās vidusskolas skolotāju kori, kuru tagad, mainoties kora statusam, pazīst kā Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes jaukto kori “Aura”. Jau kopš kora dibināšanas viņš ir tā mākslinieciskais vadītājs. No 2008. gada E. Vītols strādā Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā, bet no 2011. gada ir arī Rīgas vīru kora “Absolventi” mākslinieciskais vadītājs. Kopš 2015. gada strādā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un ir Mūzikas pedagoģijas katedras docents. 2021. gadā dibinājis jaukto kori “Aurum” un ir tā mākslinieciskais vadītājs.

Kopš 2009. gada īstenoti daudzi projekti ar Latvijas ievērojamākajiem komponistiem (R. Pauls, Ē. Ešenvalds, I. Arne, K. Lācis u.c.) un izveidota sadarbība ar izcilākajiem dažādu žanru solistiem (I. Galante, D. Kalniņš, A. Krauze u.c.). E. Vītols ar saviem koriem ieguvis godalgotas vietas starptautiskos koru konkursos (Vācija, Austrija, Malta, Horvātija, Čehija u.c.), kā arī veidojis aizraujošus projektus ar simfonisko orķestri, bigbendu, tautas mūzikas pārstāvjiem un dejotājiem.

2015. gadā Edgars Vītols bijis XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta “Manā dziesmā tu…” mākslinieciskais vadītājs un virsdiriģents, 2017. gadā Latvijas jaukto koru salidojuma “Kalniem pāri” mākslinieciskais vadītājs un virsdiriģents. 2015. un 2018. gadā bijis Baltijas valstu studentu dziesmu svētku “Gaudeamus” virsdiriģents. 2020./2021. gadā bijis XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta “Dziesmubērns” mākslinieciskais vadītājs, 2022. gadā bijis Baltijas valstu studentu dziesmu svētku “Gaudeamus” mākslinieciskais vadītājs un virsdiriģents. No 2011. līdz 2016. gadam darbojies kā Pasaules Festivālu kora (Norvēģija) ārštata diriģents. Kopš 2015. gada ir Jelgavas valstspilsētas, Jelgavas un Olaines novadu koru virsdiriģents.

2023. gada XXVII Vispārējos latviešu dziesmu un XVII Deju svētkos, kas norisināsies no 30. jūnija līdz 9. jūlijam Rīgā, Edgars Vītols debitēs Vispārējo latviešu Dziesmu svētku kopkora virsdiriģenta godā koru lielkoncertā “Tīrums. Dziesmas ceļš”.


Izmantotie informācijas avoti

“Auras” CV. (b.g.). https://www.koris-aura.lv/ - topMenu5

Edgars Vītols. (b.g.). https://www.jvlma.lv/akademija/personals/edgars-vitols

Lūsiņa, I. (2013, 3. maijs). Edgars Vītols – XXI gadsimta diriģents. https://www.diena.lv/raksts/sestdiena/edgars-vitols-xxi-gadsimta-dirigents-14006367

Ulmanis, I. (2015, 7. jūlijs). Diriģents un mūzikas skolotājs Edgars Vītols. [Radio intervijas ieraksts]. https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/monopols/dirigents-un-muzikas-skolotajs-edgars-vitols.a54088/


Uz_augšu