Aizvērt

Uldis Kokars

1962
Diriģents, pedagogs

Uldis Kokars dzimis ievērojamā diriģenta Imanta Kokara ģimenē. Mācījies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, sākotnēji apgūstot vijoles un klavierspēli, bet vēlāk – kordiriģēšanu. Augstāko izglītību ieguvis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, iegūstot bakalaura un maģistra grādu kordiriģēšanā pie profesora I. Kokara. Paralēli apguvis simfoniskā orķestra diriģēšanu pie V. Sinaiska, R. Glāzupa, P. Megi, M. Baša, J. Zirņa un V. Gaiļa.

Ilgus gadus U. Kokars bijis Rīgas kamerkora “Ave Sol” mākslinieks, bet no 2000. līdz 2013. gadam – kamerkora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Ar šo kori sniedzis daudzus nozīmīgus koncertus visā pasaulē, kā arī ierakstījis krājuma “Latviešu kordziesmas antoloģija 12 sējumos” dziesmas, būdams arī viens no antoloģijas projekta īstenotājiem.

U. Kokars darbojies arī kā nozīmīgu Latvijas amatierkoru diriģents – ar panākumiem vadījis jauniešu kamerkori “Lauda”, Balvu novada jaukto kori “Mirklis” (kopš 2012) un Latvijas Universitātes vīru kori “Dziedonis”, ar kuru iestudētas nozīmīgas koncertprogrammas, veiktas vairākas lielas koncertturnejas un izcīnītas uzvaras konkursos. Viņa vadībā XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI Deju svētku (2018) koru konkursā “Dziedonis” ieguva augstāko iespējamo novērtējumu – Grand Prix.

Līdztekus mākslinieciskajai darbībai U. Kokars pievērsies pedagoģiskajam darbam Rīgas Doma kora skolā (1986–2000) un Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā (kopš 2014).

Uldis Kokars vadījis meistarklases diriģēšanā Baltijas valstīs, Vācijā, Francijā un Japānā, ir daudzu Latvijas un starptautisko koru festivālu un dziesmu dienu diriģents, kā arī Alūksnes, Balvu un Gulbenes apriņķa virsdiriģents.

Latgales Dziesmu svētku virsdiriģents (2015) un XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” virsdiriģents (2023).


Izmantotie informācijas avoti

Silabriedis, O. (b.g.) Rīgas kamerkoris Ave Sol. AVE SOL :: PAR MUMS :: Rīgas kamerkoris AVE SOL (riga.lv)

Uldis Kokars. (b.g.) Uldis Kokars | LMIC

Uldis Kokars. (2021, 25. septembris). No Vikipēdijas. Uldis Kokars — Vikipēdija (wikipedia.org)

Uldis Kokars. (b.g.) Uldis Kokars | Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskola (jmrmv.lv)


Uz_augšu