Aizvērt

Jānis Ūdris

1905–1963
Kordiriģents

Jānis Ūdris dzimis 1905. gada 9. novembrī Vidzemes vidienē, Cēsu apriņķa Sērmūkšu pagasta “Ošos”. Mācījies Rīgas pilsētas 1. ģimnāzijā. Pēc skolas absolvēšanas, interesējoties par pedagoģiju, 1925. gadā sāka studijas Latvijas Universitātes Filoloģijas un filozofijas fakultātē, bet drīz vien pārgājis uz Latvijas Konservatoriju. Iestājies profesora P. Jurjāna dziedāšanas klasē, ko pabeidzis ar brīvmākslinieka grādu 1938. gadā. Jau studiju laikā pievērsies koru vadīšanai. Vadījis vairākus Rīgas korus, arī jaukto kori “Birztaliņa”. Priekšpēdējā vācu okupācijas gadā J. Ūdris bija virsdiriģents arodbiedrību rīkotajās dziesmu dienās Rīgā un Ogrē. Viņš piedalījies arī Latviešu mūzikas veicināšanas biedrības izveidē, no kuras tapa Rīgas Tautas konservatorija, tagadējā Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskola.

Trimdā Vācijā vadījis Baireitas latviešu kori un 1946. gada vasarā bija virsdiriģents visās piecās Franku novada latviešu dziesmu dienās Fišbahā, Baireitā, Ansbahā, Eihštatē un Augsburgā. Pārcēlies uz dzīvi Filadelfijā ASV, dažus gadus vadīja Sv. Jāņa draudzes un Filadelfijas Latviešu jaukto kori, bet mūža lolojums bija viņa 1951. gadā dibinātais Filadelfijas latviešu vīru dubultkvartets. Līdztekus smagajam ikdienas maizes darbam viņš atrada laiku intensīviem dziedāšanas mēģinājumiem. Dubultkvartets drīz vien sasniedza respektablu māksliniecisku līmeni un koncertēja daudzos Austrumkrasta latviešu centros un citur ASV, izpelnoties atzinīgas mūzikas recenzentu atsauksmes. J. Ūdris dubultkvartetam bija iestudējis apmēram 80 dziesmas, to vidū daudzus latviešu vīru koru repertuāra pamatdarbus. Viņš aktīvi iesaistījās arī citos sabiedriskajos darbos, īpaši Filadelfijas latviešu koncertapvienībā, tur vedot sarakstes ar iecerētajiem koncertu māksliniekiem.

Sirdstriekas skarts, J. Ūdris pāragri devās mūžībā 1963. gada 15. janvārī, atstādams dzīvesbiedri ar diviem pusaugu bērniem. Apglabāts 19. janvārī Filadelfijas Montrozes kapu latviešu nodalījumā, kur viņa kapu sedz tēlnieka V. Jansona granītā kalts piemineklis.

“Viņa mūža sūtība un piepildījums bija latviešu kora dziesmas žanra kopšana. Jānis Ūdris bija apveltīts ar lielu enerģiju un iejūtīgu mākslinieka dvēseli, viņa koru dziesmu tulkojumi daudzajiem klausītājiem deva skaistu muzikālu spirdzinājumu, izpelnījās kritiķu atzinību tiklab dzimtenē, kā arī trimdas gados Vācijā un Amerikā.”
(Mūzikas kritiķis Ojārs Jurjāns, Andreja Jurjāna dēls)


Izmantotie informācijas avoti

Dzirkale-Cenne, A. (1963, 30. janvāris). Diriģents Jānis Ūdris aizsaules ceļā. Latvija Amerikā, 9, 8. Latvija Amerikā, Nr.9 (30.01.1963) (periodika.lv)

Jurjāns, O. (2005, 29. oktobris). Diriģentam Jānim Ūdrim 100 gadu dzimšanas atcere. Laiks, 43, 3. Laiks, Nr.43 (29.10.2005) (periodika.lv)

Uz_augšu