Aizvērt

Rūdolfs Saule

1903-1975
Baletdejotājs, horeogrāfs, aktīvs sabiedriskais darbinieks

Rūdolfs Saule dzimis 1903. gada 27. janvārī Rīgā. Pirmā pasaules kara laikā, 1917. gadā, viņš uzsāka mācības V. Olava komercskolā. Tur kādā skolas uzvedumā viņu pamanīja aktrise un dzejniece Biruta Skujeniece, kura viņu uzaicināja uz savu izveidoto “Intīmo teātri”, kur aizsākās R. Saules skatuves gaitas. “Intīmajā teātrī” R. Saule pievērsās baletam. Tur viņš satika Osvaldu Lēmani, kurš vēlāk kļuva slavens kā Latvijas Nacionālās operas baletmeistars un horeogrāfs.

Pie B. Skujenieces telpas īrēja krievu horeogrāfs un baletdejotājs Nikolajs Sergejevs, baleta režisors Latvijas Nacionālajā operā (1922–1925), pie kura sāka mācīties arī R. Saule. 1922. gadā N. Sergejevs uzticēja R. Saulem lomu vācu komponista Pētera Ludviga Hertela baletā “Veltīgā uzmanība”. R. Saule līdz pat 1944. gadam dejojis solo partijas un titullomas Latvijas Nacionālajā operā tādos uzvedumos kā “Dons Kihots”, “Skaramušs”, “Raimonda”, “Esmeralda”. “Bolero” u.c. Viņš bija ļoti spējīgs spāņu dejās un rakstura lomās. Ar Latvijas Nacionālās operas baletu viesojies Zviedrijā, Polijā un Lietuvā. R. Saule vadīja Mākslas kameras baleta sekciju un bija operas baleta inspektors. 1931. gadā R. Saule viesojās arī Berlīnē, kur uzstājās austriešu režisora Makša Reinharta moderno deju uzvedumos un filmās kopā ar komiķi H. Rīmani un dejotāju La Janu.

Otrā pasaules kara laikā viņš kļuva par Latviešu frontes teātra baletmeistaru un apbraukāja latviešu vienības Vācijā un Krievijā. Pēc Vācijas kapitulācijas 1945. gada maijā R. Saule kopā ar citiem baletdejotājiem Klingentālē nodibināja latviešu baleta vienību, kas viesojās daudzās latviešu nometnēs. Viņš dejoja Minhenes un Štutgartes operās atsevišķos baleta uzvedumos.

1947. gadā viņš apprecējās ar Dzidru Eriksoni un 1949. gadā izceļoja uz ASV, kur apmetās Čikāgas tuvumā un strādāja celtniecībā. Vēlāk nodibināja savu uzņēmumu. Sākuma gados ASV viņš vēl turpināja dejot un 1951. gadā ar baleta trupu apceļoja ASV un Kanādas lielākos latviešu centrus, kā arī mācīja baletu jauniešiem. R. Saule bija mākslinieks ar smalkiem žestiem, viņu cienīja par taisnīguma apziņu un noteiktību.

I Vispārējos latviešu dziesmu svētkos Amerikā (Čikāgā) 1953. gadā R. Saule bija atbildīgais par tautas deju lieluzvedumu.

R. Saule miris 1975. gada 16. martā Čikāgā.


Izmantotie informācijas avoti

P. B. (1975, 12. aprīlis). ASV miris baletdejotājs Rūdolfs Saule. Latvija, 14, 3. Latvija, Nr.14 (12.04.1975) (periodika.lv)

E. E. (1975, 26. marts). Miris baleta solists Rūdolfs Saule. Laiks, 25, 5. Laiks, Nr.25 (26.03.1975) (periodika.lv)

Uz_augšu