Aizvērt

Imants Mežaraups

1958–2013
Komponists, pianists, mūzikas pedagogs un diriģents

Imants Mežaraups dzimis 1958. gada 10. oktobrī Filadelfijā, Pensilvānijas štatā ASV. Mācījies mūzikas skolā (Settlement music school) Filadelfijā (1967–1976) un to beidzis ar Leona Bankina (Bunkin) godalgu kā izcilākais pianists. Studējis Pensilvānijas Universitātē (1976–1983), kur ieguva divus bakalaura grādus: mūzikā un inženierzinātnēs ar magna cum laude, pēc tam – maģistra grādu kompozīcijā. Maģistra posmā mācījās pie Džordža Krama (George Crumb), Džordža Rohberga (George Rochberg) un Ričarda Vērnika (Richard Wernick) un papildus studēja diriģēšanu, ko turpināja arī doktora grāda studijās. Saņēmis Michael Hurley Cross balvu. Mūzikas studijas turpinājis Boijeres (Esther Boyer) Mūzikas augstskolā Tempļa (Temple) universitātē Filadelfijā (1989–1995), kur ieguva doktora grādu kompozīcijā, kā arī pilnveidoja zināšanas diriģēšanā. Uzņemts Pī Kappa Lambda mūzikas goda biedrībā. Saņēmis Dr. B. Stimson Carrow balvu mūzikas pedagoģijā un Dean Emeritus Helen Laird Tribute godalgu.

Darba gaitas sācis 1975. gadā kā ērģelnieks un mūzikas dzīves vadītājs Filadelfijas latviešu evaņģēliski luteriskajā Sv. Jāņa draudzē, kur strādājis līdz pat 1995. gadam. Bijis mūzikas teorijas pasniedzējs, kora un orķestra diriģents Pensilvānijas Universitātē, Lafajeta augstskolā. No 1985. gada līdz 1993. gadam strādāja Džērmantaunas akadēmijā (Germantown Academy) Pensilvānijā par skatuves mākslas nodaļas vadītāju (Performing Arts Department), kur mācījis mūzikas teoriju, vēsturi, kompozīciju un elektronisko mūziku. Tur viņš bija arī orķestra, kameransambļu, kora un džeza ansambļa diriģents. Apbalvots par izcilu pedagoģisko darbu (Distinguished Teaching Award). Turpinājis pedagoģisko darbu Tempļa universitātē Boijeres Mūzikas augstskolā (1994–1995), kur mācījis mūzikas teoriju, kompozīciju un orķestrēšanu, bijis koncertmeistars.

1988. gadā I. Mežaraups ieradās Latvijā ar ansambli “Kolibri” uz folkloras festivālu “Baltika”. Ansamblis izpildīja tradicionālo mūziku savā īpašajā skanējumā, ko piešķīra gan dziedātāji un instrumentu spēle, gan aranžējumi, kuru lielu daļu bija veidojis I. Mežaraups. Kopš tā laika I. Mežaraupa kompozīcijas skanēja Latvijā. Viņš arī izveidoja vērtīgus kontaktus ar Latvijas mūziķiem. Viesošanās Rīgā ar katru gadu kļuva nepieciešamāka, līdz 1996. gadā viņš pārcēlās uz dzīvi Latvijā. I. Mežaraups strādāja par pedagogu Latvijas Mūzikas akadēmijā (LMA) un Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā (JMMV). Pēc četriem šeit pavadītiem gadiem viņš mēģināja atgriezties uz dzīvi ASV, kur arī kādu laiku dzīvoja un strādāja par pedagogu Vilmingtonas kvēkeru skolā, bet 2003. gadā atkal atgriezās Latvijā. Strādāja Rīgas Doma kora skolā un Talsu evaņģēliski luteriskajā draudzē par kora diriģentu un ērģelnieku. 1999. gadā viņu uzņēma Latvijas Komponistu savienībā. Darbojās arī mūzikas publicistikā.

I. Mežaraups dziesmu svētku virsdiriģenta godā pirmo reizi nonāca jau 19 gadu vecumā 2. Latviešu jaunatnes dziesmu svētkos Ročesterā ASV 1977. gadā. Pēc tam bija virsdiriģents 4. Latviešu jaunatnes dziesmu svētkos Klīvlendā 1982. gadā, 5. – Monreālā 1985. gadā un 6. – Šērbrukā (Kvebekā) 1987. gadā. Virsdiriģenta statusā bija arī 7. Vispārējos latviešu dziesmu svētkos Milvoki 1983. gadā un 9. Rietumu krasta latviešu dziesmu svētkos Portlendā 1982. gadā.

I. Mežaraups saņēmis dažādas balvas un godalgas kā Latvijā, tā ASV, tostarp “Autortiesību bezgalības balvu 2012” par skaņdarbu “Musica arcuata” stīgu orķestrim.

I. Mežaraups mūžībā devās negaidīti vien 54 gadu vecumā 2013. gada 21. jūlijā. Mākslinieks atdusas Aknīstē, Tuņķeļu kapos.

Muzikologs Orests Silabriedis: “Imanta Mežaraupa mūzikas pasaule bija ārkārtīgi smalka. Tie tilti, ko viņš meta starp šo zemi un mūžību, cerams, viņam pašam arī ir nodrošinājuši vieglu ceļu citā saulē… Viņa mūzikai nu ir cita skaņa, un gribas cerēt, ka Imanta Mežaraupa vārds nepazudīs no Latvijas koncertu afišām.”


Izmantotie informācijas avoti

Ašme, L., Dombrovska, M. (b.g.). Imants Mežaraups. https://www.lmic.lv/lv/komponisti/imants-mezaraups-3175#work

In memoriam. Imants Mežaraups – 61. (2019, 7. oktobris). https://www.rcb.lv/2019/10/in-memoriam-imants-mezaraups-61/

Jaunatnes dziesmu svētki. (b.g.). https://www.latviansongfestfund.com/jaunatnes-dziesmu-svetki/

LSM.lv Ziņu redakcija, Silabriedis, O. (2013, 26. jūnijs). Mūžībā aizgājis komponists, mūzikas pedagogs un diriģents Imants Mežaraups. https://www.lsm.lv/raksts/kultura/muzika/muziba-aizgajis-komponists-muzikas-pedagogs-un-dirigents-imants-mezaraups.a59880/

Rietumkrasta dziesmu svētki. (b.g.). https://www.latviansongfestfund.com/rietumkrasta-svetki/

Vispārējie latviešu dziesmu svētki. (b.g.). https://www.latviansongfestfund.com/viesparejie-dziesmu-svetki/

Uz_augšu