Aizvērt

Juris Krīgens

1898–1977
Farmaceits, mūziķis, aktīvs sabiedrisks darbinieks

Juris Krīgens dzimis 1898. gada 24. decembrī Dunikā. Pēc klasiskās proģimnāzijas beigšanas Liepājā sācis aptiekāra mācekļa gaitas. 1918. gadā Tērbatas Universitātē ieguvis aptiekāra palīga grādu. 1919. gada oktobrī iesaukts Latvijas armijā un ieskaitīts Aizputes kājinieku pulkā par rakstvedi. Piedalījies Latvijas Atbrīvošanas karā. 1920. gadā iecelts par Liepājas Garnizona lazaretes saimniecības pārzini un atvaļināts no aktīvā kara dienesta.

J. Krīgens pēc Latvijas atbrīvošanas cīņām no Liepājas pārcēlies uz Bārtu, pēc tam uz Rucavu. Tur iesaistījies pagasta pašvaldības, kooperācijas, draudzes pārvaldes un kultūras dzīves pasākumos.

1923. gadā iestājies Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātē studēt farmāciju. Studijas beidzis 1940. gadā, iegūstot farmācijas maģistra grādu.

Mūzika J. Krīgenam bijusi sirdslieta jau no agras bērnības. Bārtas pamatskolā mācījies ērģeļu spēli. Vēlāk muzikālo izglītību ieguvis pašmācības ceļā. Ievēlēts par Rucavas Mūzikas un dziedāšanas biedrības priekšnieku, dibinājis šīs biedrības kori, kas, sākot no 1928. gada, līdz padomju okupācijai piedalījies visos Latvijas vispārējos un Lejas Kurzemes novadu dziesmu svētkos un koncertējis arī Lietuvā. Vadījis arī šīs biedrības pūtēju orķestri, bijis Rucavas draudzes ērģelnieks.

Nodibinoties Lejaskurzemes lauku diriģentu biedrībai, ievēlēts par šīs biedrības priekšnieku. Biedrības rīkotajos novadu svētkos vairākkārt bijis svētku virsdiriģents: Aizputes, Alsungas, Bārtas, Embūtes, Nīcas, Priekules un Rucavas novada dziesmu dienās.

Darbojies arī Liepājas filharmonijā kā valdes priekšsēdis un bija pēdējais tās vadītājs. Vācu okupācijas laikā, 1943. gadā, kopā ar Jāni Blauu un tā laika pilsētas skolu valdes priekšnieku Jāni Vinteru sarīkoja pēdējos Liepājas dziesmu svētkus.

J. Krīgens emigrācijas laikā dzīvoja Vācijā, kur nodibināja jaukto kori un vīru ansambli Fronhofenē. Vācijā bijis dziedāšanas skolotājs Ausekļa ģimnāzijā Augsburgā un Haunštetenes pamatskolā.

1950. gadā izceļojis uz Oregonu ASV un iesaistījies sabiedriskajā darbā. J. Krīgens bija viens no Oregonas Latviešu biedrības dibinātājiem, ilggadējs tās priekšnieks, kā arī dzejnieces Zinaīdas Lazdas piemiņas fonda valdes priekšsēdis un šī fonda izdotā žurnāla “Vilnis” redaktors. Oregonas Latviešu biedrība J. Krīgenu ievēlējusi par savu goda biedru.

1953. gadā 55 gadu vecumā beidzis Villametas Universitāti ASV, iegūstot bakalaura grādu ķīmijā.

1965. gadā bijis Otro Rietumkrasta dziesmu svētku rīcības komitejas priekšsēdētājs.

Apbalvots ar Latvijas brīvības kara piemiņas zīmi (1923), Latvijas atbrīvošanas cīņu 10 gadu piemiņas medaļu (1928), ar Aizsargu organizācijas Nopelnu Krustu kā Liepājas aizsargu pulka 2. bataljona farmaceits (1934).

J. Krīgens miris 1977. gada 21. martā Oregonā ASV.


Izmantotie informācijas avoti

Krīgens Juris. (b.g.). https://timenote.info/lv/Juris-Krigens-24.12.1898

Jura Krīgena Toma dēla mūža vēstures liecības. (b.g.). https://dunika.lv/laudis-un-notikumi/novadnieki/juris-krigens-1898-24-12-1977-21-03/

Uz_augšu