Aizvērt

Austris Grasis

1942
Valodnieks, folklorists, mūziķis, pedagogs

Austris Grasis dzimis 1942. gada 1. jūnijā Rudbāržos. Kara bēgļu gaitās ar vecākiem nonācis Bavārijā Vācijā. No 1949. gada līdz 1960. gadam mācījies Ingolštates latviešu skolā un dažādās vācu skolās. 1962. gadā absolvējis Minsteres latviešu ģimnāziju. Līdztekus nodarbojies ar mūziku – mācījies klarnetes spēli, muzicējis džeza ansambļu sastāvos, dziedājis un spēlējis dažādos etnogrāfiskos uzvedumos.

Studijas sācis Minsteres Universitātē (1962, mākslas vēsture, arheoloģija), turpinājis Minhenes Universitātē (1963, Āfrikas etnoloģija, Eiropas folklora un etnogrāfija). 1964. gadā devies uz Upsalas Universitāti Zviedrijā, kur turpinājis studijas afrikānistikā un Eiropas etnogrāfijā, pēc tam mainījis studiju virzienu un absolvējis Ģermānistikas nodaļu, iegūstot filoloģijas maģistra grādu (1971). Tad studējis baltu valodas Stokholmas Universitātē, kur Veltas Rūķes-Draviņas vadībā izstrādājis darbu par latviešu tautas dziesmu terminoloģiju un ieguvis filoloģijas kandidāta grādu (1974).

Studiju gados piedalījies popmūzikas grupā “Saules brāļi”, kā arī kopā ar brāli Uldi nodibinājis populāru dziesmu duetu “Brāļi Graši”. Duets ilgus gadus aktīvi koncertējis gan Eiropā, gan Amerikā, uzstājies Eiropas Latviešu jaunatnes apvienības kongresos, 2. Pasaules latviešu jaunatnes kongresā, 3. Eiropas latviešu dziesmu svētkos Ķelnē.

1971. gadā A. Grasis atgriezies uz dzīvi Vācijā un vienu gadu bijis Minsteres Latviešu ģimnāzijas latviešu valodas skolotājs, pēc tam līdz 1972. gada vasarai – vēstures un zviedru valodas skolotājs divās zviedru skolās Stokholmas pievārtē. 1972. gadā kļuvis par Bonnas Frīdriha Vilhelma Universitātes baltu valodu lektoru un lasījis kursus par latviešu, lietuviešu un prūšu valodu. Līdz 1983. gadam sadarbojies ar valodnieci Edīti Hauzenbergu-Šturmu, pēc tam turpinājis viņas darbu baltistikā. Bijis viens no Latvijas Tautas augstskolas “Abrene” Francijā dibinātājiem. Būdams “Abrenes” direktors (1987–1995), to veidojis kā pasaules latviešu kultūras centru – ar sanāksmju, nometņu un studiju iespējām, lielu uzmanību pievērsis bibliotēkas izveidei, kā arī latviskā dzīvesveida un dzīvesziņas popularizēšanai.

Astoņdesmitajos gados vadījis tautas un populārās mūzikas ansambli “Ķelnes prāģeri”, ar ko piedalījies Pasaules Brīvo latviešu dziesmu dienās Minsterē (1987) un ASV Rietumkrasta dziesmu svētkos Losandželosā (1989). Paralēli aktīvi darbojies “Mālu ansamblī”, no 1988. gadā muzicējis duetā kopā ar dēlu Kristapu.

Kopš deviņdesmitajiem gadiem A. Grasis piedalījies konkrētos projektos Latvijā, piemēram, “Latviešu valodas atsārņošana” (2000), “Eiropas vasaras skola” (2002), “Skaņkalnes vasaras skola” (2003, 2004, 2005 Mazsalacā), darbojies arī trimdas latviešu centros – bijis 3x3 nometņu lektors, mācījis Garezera vasaras vidusskolā un Austrālijas vasaras vidusskolā Aldingā, Dzintaros.

Kopš 60. gadu vidus publicējis dzejoļus periodikā un ar brāli Uldi – kopkrājumā Ogles kvēlo (Kopenhāgenā 1968). Publicējis rakstus dažādos periodiskajos izdevumos Vācijā, Zviedrijā un Latvijā.

A. Grasis bijis II Pasaules Brīvo latviešu dziesmu dienu Minsterē (1984) deju uzveduma muzikālais vadītājs, III Pasaules Brīvo latviešu dziesmu dienu Minsterē (1987) tautas ansambļa “Ķelnes prāģeri” koncerta vadītājs.

A. Grasis apbalvots ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni (2012), saņēmis Ministru kabineta balvu par nozīmīgu veikumu Latvijas valsts attīstībā, ieguldījumu latviešu kopienas veidošanā un latviskās identitātes stiprināšanā (2019).

Izmantotie informācijas avoti

Austris Grasis. (b.g.). Literatūra - Personas - Austris Grasis (literatura.lv)

Uz_augšu