Aizvērt

Baiba Bredovska

1949
Skolotāja, tautas deju kopas vadītāja, aktīva sabiedriskā darbiniece

Baiba Bredovska (dz. Šmita-Kalēja) dzimusi 1949. gadā Zviedrijā, bēgļu ģimenē, kas 1944. gada decembrī ar zvejnieku laivu atstājusi Latviju un naktī šķērsojusi Baltijas jūru līdz Gotlandei.

Divu gadu vecumā ar ģimeni devusies uz Kanādu, kur vēlāk absolvējusi latviešu skolas Hamiltonā, kā arī apmeklējusi latviešu draudzes svētdienas skolu. Darbojusies Ventas 10. gaidu vienībā Hamiltonā vispirms kā dalībniece, vēlāk kā vadītāja. Piedalījusies latviešu jauniešu pasākumos: dejojusi tautas dejas, dziedājusi korī, apmeklējusi latviešu kursus un nometnes. 1968. gadā bijusi Pasaules jaunatnes kongresā Berlīnē.

1969. gadā ieguvusi skolotājas tiesības Hamiltonas Skolotāju institūtā (Hamilton Teachers College).

1972. gadā pēc studijām Makmāstera universitātē Hamiltonā ieguvusi bakalaura grādu pasaules reliģijās un klasiskajā literatūrā. 1973.–1974. gadā strādājusi par internāta audzinātāju un pamatskolas bērnu nodarbību vadītāju Minsteres latviešu ģimnāzijā Vācijā. Pamatskolēniem izveidojusi dziesmu un deju uzvedumu “Ceļojums pa Latviju”, ar ko viesojusies vairākos latviešu centros Vācijā.

Atgriezusies Kanādā 1974. gadā, 28 gadus strādājusi par skolotāju – vispirms pamatskolā bērniem, kuriem ir vispārēji mācīšanās traucējumi, un vēlāk pieaugušajiem ar attīstības traucējumiem. 1975. gadā ieguvusi tiesības mācīt angļu valodu kā otro valodu, savukārt no 1977. līdz 1980. gadam līdztekus darbam skolā turpinājusi papildināt zināšanas, lai varētu mācīt bērnus ar īpašām vajadzībām. 1983. gadā beigusi pirmo līmeni pirmsskolas bērnu audzināšanā.

Latviešu skolā Hamiltonā nostrādājusi 36 gadus – deviņus gadus, sākot ar studiju laiku, un pēc vairāku gadu pārtraukuma, kad pašas bērni jau bija pirmskolas vecumā, sākusi brīvprātīgo darbu kā skolas pārzine un skolotāja uz vēl 27 gadiem. Līdztekus pārzines pienākumiem mācījusi latviešu valodu, tēvzemes mācību, vadījusi bibliotēku un organizējusi sarīkojumus. Vienlaikus septiņus gadus bijusi Toronto Latviešu biedrības sestdienas skolas bibliotekāre.

Saistība ar tautas dejām radusies padsmitnieces gados, kad sākusi dejot Hamiltonas tautas deju kopā “Rota”, vēlāk “Vijā” Laimdotas Morusas vadībā. Dejojusi latviešu sarīkojumos, pasaules izstādē “EXPO 67” Monreālā (1967) un vispārējos latviešu dziesmu svētkos Kanādā un ASV. L. Morusa bijusi stingra skolotāja, kas iekalusi dejotājos precīzu dejošanu pēc latviešu tautas deju pamatprincipiem, aprakstiem, soļiem un gājieniem. Viņas vadītā deju grupa ieguvusi apbalvojumus dziesmu svētku tautas deju sacensībās. Deju grupa pajuka 70. gadu sākumā, jo vairāki jaunieši iesaistījās studijās ārpus Hamiltonas vai pārcēlās citur.

1975./1976. gadā bija radusies jauna dejotgribētāju paaudze, un L. Morusa tika aicināta atsākt tautas deju kopas vadīšanu Hamiltonā. Viņa vēlējās nodot vadīšanu jaunai paaudzei un ieteica B. Bredovskai uzņemties vadītājas darbu, apsoloties palīdzēt pēc vajadzības.

Tā 1976. gada 7. martā Hamiltonas Daugavas Vanagu paspārnē tika nodibināta tautas deju kopa “Vainadziņš”, apzīmējot ciešo deju un draudzības vainagu, kas tiek vīts dejotāju vidū. 1984. gadā jauniešu deju kopai pievienojās bērnu grupa “Mazais vainadziņš” un 1988. gadā – pieaugušo dejotāju grupa “Viz vainadziņš”. B. Bredovskas vadības laikā no 1976. līdz 2011. gadam “Vainadziņš” sniedzis deju programmas vairākās vietās Kanādā un ASV un ir pārstāvējis latviešus daudzos tautību un daudzkultūru festivālos.

“Vainadziņš” ir piedalījies visos latviešu dziesmu svētkos Kanādā un ASV, visos latviešu jaunatnes dziesmu svētkos Kanādā un ASV, kā arī šķērsojis okeānu, lai dejotu Pasaules Brīvo latviešu dziesmu dienās Gotlandē Zviedrijā 1979. gadā un Minsterē Vācijā 1984. gadā. Augstākais punkts šajā laika posmā bija piedalīšanās XX Vispārējos latviešu dziesmu un X Deju svētkos Rīgā 1990. gadā, laikā, kad Latvija spēra pirmos soļus uz brīvību.

B. Bredovska radījusi 12 jaundejas, no kurām ar septiņām “Vainadziņš” ir piedalījies jaundeju sacensībās dziesmu svētkos Kanādā un ASV. Dažas godalgotas, dažas iekļautas turpmākos tautas deju lieluzvedumos.

B. Bredovska ir darbojusies tautas deju nozarē, veicot dažādus pienākumus, vairākos latviešu dziesmu svētkos Toronto. XI latviešu dziesmu svētkos Kanādā 2000. gadā bijusi virsvadītāja bērnu deju posmam tautas deju lieluzvedumā. Ir vairākkārt darbojusies jaundeju sacensību vērtēšanas komitejā dziesmu svētkos Kanādā un ASV. B. Bredovska bijusi vicepriekšsēde un sarīkojumu nozares vadītāja XIII Latviešu dziesmu svētkos Hamiltonā 2009. gadā un rīcības komitejas priekšsēde XIV Latviešu dziesmu svētkos Hamiltonā 2014. gadā.

2011. gadā B. Bredovska nodeva “Vainadziņa” vadības pienākumus Rinaldam Eglītim, bijušajam deju apvienības “Liesma” vidējās paaudzes deju kolektīva “Oglīte” dejotājam, kas bija pārcēlies uz dzīvi Hamiltonā.

B. Bredovska saņēmusi vairākus apbalvojumus un atzinības rakstus: Daugavas Vanagu Kanādas valdes, Rietumvācijas valdes un Centrālās valdes Atzinības rakstus (1971, 1974, 1975), PBLA Atzinības rakstu (2002), Toronto Latviešu biedrības sestdienas skolas (TLBSS) labvēles nozīmi sudrabā (2006), Jāņa Bieriņa Piemiņas fonda balvu (2009), Latviešu dziesmu svētku biedrības Kanādā Atzinības rakstu par Latviešu dziesmu svētku Kanādā rīkošanu (2009, 2015), Daugavas Vanagu nozīmi zeltā (2010), Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas Atzinības rakstu par darbu bērnu un jauniešu izglītošanā (2010), Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Atzinības rakstu par ieguldījumu dziesmu un deju svētku tradīciju kopšanā (2014), Zigurda Miezīša piemiņas balvu par neatlaidīgu un daudzpusīgu latvietības veicināšanu, atbalstīšanu un mudināšanu ar īpašu uzsvaru uz jauniešiem un nākotni (2014), Hamiltonas domes Atzinības rakstu par XIV Latviešu dziesmu svētku rīkošanu Hamiltonā Kanādā (2014), Latviešu nacionālās apvienības Kanādā Atzinības rakstu (2017) un Goda rakstu par Latviešu skolas Hamiltonā sekmīgu vadību pandēmijas laikā (2021), Latvijas vēstnieka Kārļa Eihenbauma atzinības rakstu par nozīmīgu ieguldījumu un atbalstu Latvijas un Kanādas attiecību stiprināšanā (2020).

Izmantotie informācijas avoti

Bredovska, Baiba. (2021, 24. novembris). Biogrāfija. [Elektroniska vēstule Latvijas Nacionālajai bibliotēkai]

Uz_augšu