Aizvērt

Iveta Pētersone-Lazdāne

1976
Horeogrāfe, pedagoģe

Dzimusi 1976. gada 12. februārī Rīgā. Pirmos deju soļus spērusi tautas deju ansamblī “Dzintariņš” (1978–1994) Zinaīdas Zeltmates un Olgas Freibergas vadībā.

Paralēli dejojusi deju kolektīvā “Auseklītis” (1983–1991) pie Dagmāras Balodes, pēc tam – tautas deju ansamblī “Rotaļa” (1994–2004) pie Aijas Baumanes. Studējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Horeogrāfijas nodaļā, iegūstot bakalaura (1998) un maģistra (2000) grādu.

I. Pētersone-Lazdāne ir Rīgas Franču liceja deju kolektīva “Auseklītis” mākslinieciskā vadītāja, kur pati dejojusi kopš skolas gaitu uzsākšanas un kuru ar savas skolotājas svētību pārņēmusi 1994. gadā. Mākslinieces vadībā kolektīvs ir atjaunojis savu bijušo slavu un kļuvis par vienu no vadošajiem Latvijas skolu deju kolektīviem. Kolektīvs kopš dibināšanas (1972) ir visu Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieks, ieguvis augstākās godalgotās vietas deju skatēs, bet kopš 2008. gada ir visu Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku un Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laureāts. XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos visas sešas vecuma grupas ieguva godalgotas vietas. “Auseklītis” regulāri pārstāvējis Latviju starptautiskos festivālos Francijā, Venecuēlā, Krievijā, Rumānijā un Turcijā. Ar “Auseklīti” horeogrāfi ir iestudējuši vairākus interesantus uzvedumus, tostarp Jāņa Purviņa deju uzvedumu “12 brāļi” (2006), Agra Daņiļeviča dejas izrādi “Parīzes zēns”(2012), kuras režijas un libreta autore ir I. Pētersone-Lazdāne, kā arī piedalījies abos vērienīgajos režisora Uģa Brikmaņa un horeogrāfa A. Daņiļeviča dejas izrādes iestudējumos “No zobena saule lēca” (2011 un 2013).

Kopš 2012. gada horeogrāfe vada tautas deju ansambli “Daiļrade”. Ansamblis I. Pētersones-Lazdānes vadībā ir viens no spēcīgākajiem deju kolektīviem valstī, kas ar savu repertuāru un sniegumu guvis plašu atzinību lokāla mēroga un starptautiska līmeņa pasākumos, piemēram, piedaloties Pasaules Koru olimpiādes atklāšanas ceremonijā (2014), “International Green Week” atklāšanas ceremonijā Berlīnē (2015), koncertējot Pekinas Nacionālajā Skatuves mākslu centrā un daudzos citos nozīmīgos pasākumos.

Vēl viens mākslinieces lolojums bijis vidējās paaudzes tautas deju kolektīvs “Zeperi” (2003–2012), kurš I. Pētersones-Lazdānes vadībā ar panākumiem koncertējis gan Latvijā, gan ārvalstīs, iegūstot godalgotas vietas un vētrainus aplausus. Deju kolektīvs piedalījies deju lieluzvedumos “12 brāļi” (2006), “Sateseles zelts” (2007), “No zobena saule lēca” (2010) un daudzos citos.

Pirmo reizi deju svētku vadīšanā I. Pētersone-Lazdāne iesaistās 14. Deju svētkos kā virsvadītāja asistente. Tālāk seko vairāki deju lielkoncerti, kur māksliniece vadību pārņem pilnībā, tostarp deju lieluzvedumā “Gredzenus mijot” (2016), koncertā “Gido Kokara Dziesmu svētku mantojums” (2017) un 15. Deju svētkos. I. Pētersone-Lazdāne ir iniciatore un mākslinieciskā vadītāja Vidzemes deju svētkiem “Caur sidraba birzi gāju” (2011). Māksliniece ir Deju nozares konsultatīvās padomes locekle un Valsts Izglītības satura centra deju nozares Latvijā mentore.

15. Deju svētku virsvadītāja, 11. Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku deju lielkoncerta “Līdz varavīksnei tikt” virsvadītāja, VIII Vidējās paaudzes dejotāju svētku “Dievs man deva maizes zemi” (2015) virsvadītāja, Cēsu apriņķa (no 2010) un Ventspils rajona deju kolektīvu, kā arī daudzu deju lielkoncertu virsvadītāja.

Apbalvota ar Gada balvu “Par ieguldījumu interešu izglītībā” (2015).

Uz_augšu