Aizvērt

Māra Simsone

1954
Horeogrāfe, deju kolektīvu vadītāja

Dzimusi Aiovā, ASV. Dejot sākusi agrā bērnībā. Sākumā mācījusies baletu un džeza dejas, bet pēc pārcelšanās uz dzīvi Milvoki (1972) iestājusies Viskosīnas Universitātē un paralēli apguvusi latviešu tautas dejas pamatus deju grupā “Metieniņš”. Tās vadītāja Ildze Rudzīte, redzot jaunietes talantu un interesi, ātri vien viņu iesaistīja deju kopas vadībā, kā arī pamudināja horeografēt pirmās dejas. Iesaistoties Toronto latviešu sabiedrībā, M. Simsone sāka dejot deju kolektīvā “Daugaviņa” un “Diždancis” pie Zigurda Miezīša, kurš kaldināja jaunās mākslinieces talantu vēl spožāk.

2000. gadā M. Simsone nodibina deju kopu “Dižais Dancis”, ar kuru aktīvi piedalās trimdas latviešu dziesmu un deju svētkos un dažādos sarīkojumos. Vadījusi Latviešu biedrības Sestdienas skolas bērnu deju kopu Toronto.

M. Simsones jaundejas ir godalgotas ne tikai jaundeju konkursos Kanādā un Amerikā, bet arī atradušas ceļu uz Latviju. Atzītāko deju vidū ir “Iebrauca saulīte”, “Māras dziesmas”, “Spieķītis”, kuras tika iestudētas 2013. gada Deju svētku programmas ietvaros. “Nekad neiedomājos, ka būs reize, kad es soļošu kopā ar vairākiem Latvijas deju vadītājiem un horeogrāfiem. Lieluzveduma sākumā arī stāvēšu, skatoties savas dejas Latvijas lielos dziesmu svētkos. Sapnis!” (Zommers, Juris. Deju kopas “Dižais dancis” vadītāja Māra Simsone saņem Bieriņa fonda balvu. Latviesi.com. 2014. g. 14. maijs)

15. Deju svētku virsvadītāja, vairāku Hamiltonas dziesmu un deju svētku deju lieluzvedumu veidotāja un virsvadītāja, vadījusi jaundeju skati Milvoki dziesmu un deju svētkos (1983), kā arī palīdzējusi rīkot un vadīt daudzus citus deju lieluzvedumus.

Saņēmusi Bieriņa Fonda balvu (2014).

Uz_augšu