Aizvērt

Iluta Mistre

1969
Horeogrāfe, deju kolektīvu vadītāja

Dzimusi Lielvārdē. 1987. gadā absolvējusi E. Kauliņa Lielvārdes vidusskolu un sākusi studēt dejas pedagoģiju Kultūras darbinieku tehnikumā. Prasmes tautas dejās papildinātas, dejojot tautas deju ansamblī “Lāčplēsis” Vaira Ceimera un Daumanta Ola vadībā. Ieguvusi maģistra grādu dejas pedagoģijā.

Tālākie darba gadi saistīti ar Lielvārdi – I. Mistres lolojums ir bērnu un jauniešu deju kolektīvs “Pūpolītis”, kuru viņa dibinājusi 18 gadu vecumā un vada jau vairāk nekā 30 gadus (kopš 1987). “Pūpolītis” gadu gaitā no bērnu deju pulciņa ir izaudzis par lielu deju kolektīvu, kas sastāv no astoņām grupām.

I. Mistres vadībā tas ir guvis godalgotas vietas deju skatēs un konkursos, ar panākumiem piedalījies starptautiskos deju festivālos Itālijā, Francijā, Čehijā, Vācijā un Polijā. “Uzskatu, ka kvalitatīvu dejas mākslu nevar iemācīt bez stingrības, tikai ar glaudīšanu. Laba rezultāta pamats ir pacietība, disciplīna, centība un mīlestība. Visam jābūt līdzsvarā. Cenšos viņiem iemācīt cieņu vienam pret otru. Kolektīvs nav katrs viens, bet visi kopā. Redzu, ka pēc daudziem gadiem, satiekoties bijušajiem dejotājiem, vienojošā kolektīva dzirksts nekur nav pazudusi. “Pūpolītis” ir ģimene. “Pūpolītis” ir latviešu deju skola, pareiza tautas tērpa valkāšanas kultūra. Nekad neviena “Pūpolīša” dejotāja neuzkāps uz skatuves ar atirušu svārku malu vai šķību vainagu galvā. Tā ir cieņa un lepnums par mūsu senču nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un nodošanu no paaudzes paaudzē.” (Iluta Mistre: Mani audzēkņi neļauj man novecot! Lielvārdes novada ziņas. 2017. g. 27. dec.)

2008. gadā māksliniece nodibinājusi un vada vidējās paaudzes deju kolektīvu “Vēji”. Horeogrāfe radījusi ap 100 jaundeju, daudzas no tām veidotas tieši saviem deju kolektīviem un nereti godalgotas jaunrades deju konkursos. Jau viņas pirmā pašas radītā deja “Teci rikšus, kumeliņi” 1990. gadā uzvarēja Vislatvijas skatē Valmierā. Sadarbībā ar komponistu Jāni Grigali un Juri Vaivodu tapušas daudzas interesantas deju kompozīcijas, bet ar Modri Krūmiņu veidotas divas oriģinālas deju izrādes – “Šūpuļdziesma Pērlei” un “Circenis Frīdis un viņa piedzīvojumi”, kurām I. Mistre veidojusi gan horeogrāfiju, gan sarakstījusi libretus un dziesmu tekstus. “Man spilgtākais moments ir jaunas horeogrāfijas radīšanas mirklis. Un īpašu saviļņojumu, neaizmirstamus brīžus piedzīvoju 2008. gadā XXIV Vispārējos Dziesmu un XIV Deju svētkos, redzot savas veidotās dejas “Timā upes molā” sniegumu vairāku tūkstošu dejotāju izpildījumā “Daugavas” stadionā. Būt par deju virsvadītāju lielajos svētkos bija mans sapnis. Vēlējos radīt pēc sevis kaut ko paliekošu.” (Iluta Mistre: Mani audzēkņi neļauj man novecot! Lielvārdes novada ziņas. 2017. g. 27. dec.)

14. un 15. Deju svētku virsvadītāja, Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsvadītāja (2010, 2015), kā arī neskaitāmu deju lielkoncertu virsvadītāja.

Saņēmusi Kultūras ministrijas Atzinības rakstu (2017) un Lielvārdes novada pašvaldības Pateicības rakstu (2017).

Uz_augšu