Aizvērt

Agris Daņiļevičs

1963
Horeogrāfs, pedagogs, režisors

Dzimis 1963. gada 26. oktobrī Siguldā. Mācījies Siguldas vidusskolā, kur iepazinis tautas dejas, dejojot Dainas Štālas un Gunta Puķīša vadībā. 1985. gadā absolvējis Latvijas Valsts konservatorijas Kultūras un mākslas zinātņu Kultūrzinību darbinieku nodaļu deju specializācijā (1981–1985), un 2008. gadā ieguvis Latvijas Kultūras akadēmijas maģistra grādu teātra režijā.

No 1981. līdz 1985. gadam A. Daņiļevičs darbojies tautas deju ansamblī “Gundega”, sākotnēji kā repetitors, vēlāk kā mākslinieciskais vadītājs. 1985. gadā kļuva par Krimuldas pagasta deju grupas “Dzirnas” vadītāju, 2002. gadā dibinājis deju skolu “Dzirnas” Rīgā.

A. Daņiļevičs ir viens no ražīgākajiem un daudzpusīgākajiem jaundeju autoriem – mākslinieks veido gan latviešu tautas deju, gan estrādes deju uzvedumus, aizrauj un fascinē ar netradicionālām un radošām idejām un risinājumiem. Vairāk nekā desmit viņa skatuviskās dejas un deju apdares ir prēmētas jaunrades deju konkursos – “Čumuriņš”, “Ziņģu dancis”, “Diždancis”, “Es gulu, gulu”, “Sitam plaukstas”, “Zaļumballes polka”, “Ampeļdancis” (2017), “Šķiraties, zosu pulki” (2017) un daudzas citas. Mākslinieks veidojies arī daudz horeogrāfisku lieluzvedumu – “Mauglis” (1995), “Mazā Nāriņa” (1999), “Velna līgava” (2003), “Viena asins Tev un Man” (2004), “Satezeles zelts” (2007), “Zirnekļa kāzas” (2008), “Laimes depozīts” (2008), “No zobena saule lēca” (2009), “Baltasara dzīres” (2009) un daudzus citus.

Kā kustību režisors un horeogrāfs daudzpusīgais mākslinieks neskaitāmas reizes piedalījies gan Latvijas Nacionālās operas, gan Nacionālā, Valmieras un Liepājas teātra uzvedumos, kā arī Opermūzikas svētku izrāžu tapšanā. Režijas darbs ticis augstu novērtēts – 1998. gadā operas “Alčīna” uzvedums Latvijas Nacionālajā operā saņēma Spēlmaņu nakts balvu par gada labāko kustību režiju.
“Mēs esam ļoti bagāti! Ar kultūru un tradīcijām, kuras nav sastopamas absolūti nekur citur. Uz pasaules ir daudz valstu, kuras ir ārkārtīgi turīgas, bet tajā pašā laikā, ja cilvēkiem uz ielas paprasītu nodziedāt kādu dziesmu savā valodā, daudzi to nevarētu. Latviešiem tas ir ieaudzināts un ceru... ticu, ka nepazudīs. Mēs mākam dziesmas, mēs mākam melodijas – tas cilvēkiem patīk. Daudzas valstis ir pārpilnas ar ļoti bagātiem cilvēkiem, bet liels jautājums – vai viņi ir laimīgi? Es sevi pieskaitu pie laimīgajiem.” (Ardis, Ingrīda. Agris Daņiļevičs: Latviešu kante ir jānotur. Aprinkis.lv. 2016. g. 6. jūn.)

12., 15. un 16. Deju svētku virsvadītājs, 7. Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsvadītājs, 9. Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku otrās deju programmas “Spēlmaņu nakts” mākslinieciskais vadītājs un horeogrāfs, Kurzemes dziesmu un deju svētku virsvadītājs (2007), kā arī neskaitāmu deju lielkoncertu programmu veidotājs, režisors un mākslinieciskais vadītājs.

Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris (2011).

Uz_augšu