Aizvērt

Marks Opeskins

1953
Kordiriģents, pedagogs

Dzimis 1953. gada 23. oktobrī Rīgā. Pirmo profesionālo izglītību mūzikā guvis Emīla Dārziņa speciālajā mūzikas vidusskolā, absolvējot kora klasi (1972).

Mācības turpinājis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Imanta Kokara kordiriģēšanas klasē, bet pēc gada emigrējis uz Vāciju, kur absolvējis Frankfurtes Mūzikas augstskolas Pedagoģijas fakultātes klavieru klasi (1977), vēlāk turpat papildinājis zināšanas kompozīcijā un diriģēšanā. Pēc studijām sācis pedagoga gaitas – mācījis klavierspēli un mūzikas teoriju Frankfurtes Mūzikas augstskolā un Dr. Hoha konservatorijā (kopš 1981. gada).

Svarīgu vietu mūziķa dzīvē ieņem darbs ar koriem – jau studiju laikā vadījis trīs jauktos korus un vienu bērnu kori, bet 1984. gadā nodibinājis Vācijas latviešu jauniešu kamerkori “Dūdas”, ar kuru guvis ievērojamus panākumus Rietumeiropā un ASV.

Vēsturiski nozīmīgs ir kora 80. gadu otrajā pusē veiktais Lūcijas Garūtas kantātes “Dievs, Tava zeme deg” koncertatskaņojums un ieraksts skaņuplatē. 1989. gada martā notiek kantātes pirmatskaņojums Latvijā, apvienojoties M. Opeskina korim “Dūdas” ar Latvijas kori “Līgo” Karmenas Jakovelas vadībā. Tolaik tas bija viens no pirmajiem gadījumiem, kad Latvijas koris uzstājās kopā ar trimdas dziedātājiem.

1990. gadā pārcēlies uz dzīvi Neianšpahā (Vācija), kur darbojies kā Augštaunas apriņķa koru vadītājs (1990–2004) un Hesenes federālās zemes koru valdes mūzikas nodaļas biedrs. Pašlaik M. Opeskins vada Frankfurtes latviešu sieviešu kori “Silava” (no 2014. gada), ar kuru aktīvi koncertē visā pasaulē.

XX Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents, daudzu dziesmu svētku un dziesmu dienu Latvijā, Anglijā un citur Eiropā, kā arī Kanādā un Austrālijā virsdiriģents, Minsteres Pasaules Brīvo Latviešu Dziesmu dienu un kultūras svētku mākslinieciskais vadītājs (1984, 1987).

Marks Opeskins - Atmiņas par kantāti "Dievs, Tava zeme deg"

Marks Opeskins - Pirmās atmiņas par Dziesmu un Deju svētkiem

Uz_augšu