Aizvērt

Vizma Māra Maksiņa

1955
Diriģente, pedagoģe

Dzimusi 1955. gada 20. decembrī Toronto, Kanādā. Beigusi Toronto latviešu pamatskolu un ģimnāziju. Bērnībā apguvusi dziedāšanu, saksofona un klavierspēli Toronto Karaliskajā konservatorijā. Izglītību turpinājusi Rietumontario Universitātē, iegūstot bakalaura grādu mūzikas pedagoģijā (1982).

Jau no bērnības dziedājusi, vēlāk arī diriģējusi Toronto jaukto kori “Daina”. No 1982. gada vada Toronto vīru kori “Viesturs”, bet no 1985. gada – jauniešu vokālo ansambli “Dzirksts”. Izvērsusi aktīvu sadarbību ar Latvijā dzīvojošajiem komponistiem un iestudējusi vērienīgas un interesantas koncertprogrammas, tostarp kabarē vakaru “No Vīnes līdz Rīgai” un dziesmu spēli “Eslingena”.

Arī mūzikas pedagoģijā sasniegti izcili panākumi – aktīvi darbojusies kā mūzikas skolotāja un mūzikas nodaļas vadītāja Kanādas ģimnāzijā, paralēli diriģējot skolas džeza un pūtēju orķestrus, mācījusi mūziku Toronto latviešu skolā, Sidrabenes bērnu nometnē, Garezera vasaras vidusskolā un 2 x 2 nometnēs, gatavojusi muzikālas izrādes Portlandes, Vankūveras un Minsteres dziesmu svētkiem. Diriģentes vadītie kori un ansambļi uzvarējuši dažādos konkursos.

Diriģente ir pārliecināta, ka latviešiem vairāk uzmanības jāvelta savai tautasdziesmai: “Kodājs, Bartoks – šie lielie vīri visu savu daiļrades sistēmu uzbūvēja uz savām tautas dziesmām. Arī mums mazliet vairāk jāpiestrādā, lai tautas dziesma būtu pamatu pamats. Jācenšas, lai visās vidusskolās būtu koris, lai dzied itin visi.” (Pīrāga, Inta. Diriģente Vizma Maksiņa: Latvijā ir ļoti gaišs, brīvs, radošs domas lidojums! Lsm.lv. 2015. g. 8. marts)

Līdztekus pedagoģiskajam darbam aktīvi iesaistījusies sabiedriskajā darbā – bijusi Latviešu Nacionālās apvienības Kanādā locekle un Kultūras nozares vadītāja, darbojusies Kanādas latviešu dziesmu svētku biedrības valdē un rīcības komitejā.

XX–XXII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģente, diriģējusi kopkori četros Latviešu jaunatnes dziesmu svētkos, piecās Garezera dziesmu dienās, VII Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos Amerikā (1983), VIII Kanādas latviešu dziesmu svētkos (1986), VIII Vispārējos Dziesmu svētkos Indianapolē (1988), XI Rietumkrasta dziesmu svētkos Longbīčā (1989) un daudzos citos pasākumos.

“Jaunās Gaitas” Jāņa Bieriņa piemiņas fonda balvas īpašniece (1997).

Vizma Māra Maksiņa - Pirmās atmiņas par Dziesmu un Deju svētkiem

Vizma Māra Maksiņa - Atmiņas par 1990.gada Dziesmu un Deju svētkiem

Uz_augšu