Aizvērt

Ints Teterovskis

1972
Diriģents, kultūras pasākumu organizators

Dzimis 1972. gada 7. maijā Rīgā. Pirmo profesionālo muzikālo izglītību ieguvis Emīla Dārziņa speciālajā mūzikas vidusskolā (1979–1991). Studijas turpinājis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie profesora Jāņa Zirņa un Imanta Kokara (1991–2001). Stažējies Lielbritānijā un Vācijā, papildinot zināšanas baroka mūzikas interpretācijā.

Strādājis par Emīla Dārziņa mūzikas skolas (1993–1994) un Rīgas Doma kora skolas pedagogu (2000–2001), bijis arī Rīgas domes Kultūras pārvaldes galvenais speciālists (1999–2005) un VSIA “Latvijas koncerti” projektu vadītājs (kopš 2007).

Dibinājis un vadījis jauniešu kori “Tiāde” (1994–2005), bijis jauniešu kora “Rīga” (1996–2004) un Latvijas Banku augstskolas kora diriģents (1999–2000). Kopš 1997. gada – jauniešu kora “Balsis” mākslinieciskais vadītājs. I. Teterovska vadībā “Balsis” kļuvis par vienu no izcilākajiem koriem Latvijā, kas regulāri dodas pasaules koncerttūrēs, kā arī piedalās prestižos festivālos un konkursos. Koris ar panākumiem koncertējis daudzviet Eiropā, ASV, Kanādā un Austrālijā. 2015. gadā koris guva ievērību Āzijā, piedaloties Pirmajā Āzijas un Klusā okeāna reģiona pasaules koru simpozijā “EXPO 2015” Makao, Ķīnā, kur sniedza koncertus un meistarklases kā vienīgais viesu koris no Eiropas, pārstāvot Eiropas kormūzikas tradīcijas. I. Teterovska vadībā koris ir pastāvīgs laureāts arī Latvijas koru konkursos – iegūta 1. vieta Valsts koru skatē (2015), 1. vieta XXV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru karos, 3. vieta jaukto grupā XXIV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru karos.

“Dziedāšana korī pēc manām domām ir viena no unikālākajām cilvēkus vienojošajām un vienlaikus attīstošajām nodarbēm! Katram jāzina sava balss, jāspēj korī to noturēt, jāsadzird pārējos un kopīgi jānonāk līdz vienotam mērķim! Vai tas nav ideālas sabiedrības līdzāspastāvēšanas veids? Katram savas domas, savas idejas, bet kopīgs mērķis!” (Nāgela, Ilze. Intervija – Ints Teterovskis svinēs kopā ar tautiešiem Sidnejā. Latvietis, Nr. 284. 2013. g. 15. nov.)

Savu pieredzi mākslinieks nodevis tālāk topošajiem diriģentiem Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā kā docētājs un akadēmijas studentu jauktā kora mākslinieciskais vadītājs, kā arī sniedzis meistarklases un vadījis kora mūzikas seminārus Latvijā un ārvalstīs.

Aktīvi piedalījies XXII un XXIII Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku un svētku “Rīgai-800” rīkošanā, bijis starptautiskā kamerkoru festivāla “Rīga dimd” organizators un koncertu režisors (1999, 2001), kā arī piedalījies Senās mūzikas festivāla, Lielās mūzikas balvas, Gustava Mālera 8. simfonijas lieluzveduma un citu mūzikas festivālu un koncertu Latvijā organizēšanā un vadīšanā.

XXIV–XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku virsdiriģents, XIII Latviešu dziesmu svētku Kanādā (2009) un Sidnejā virsdiriģents, Limbažu (kopš 2003) un Jelgavas rajona koru virsdiriģents un Rīgas koru grupas virsdiriģenta asistents (kopš 2008).

Vairāku starptautisku konkursu speciālbalvu ieguvējs, kopā ar kori “Balsis” saņēmis Rīgas domes Labklājības departamenta Labās zvaigznes balvu (2005).

Ints Teterovskis - Pirmās atmiņas par Dziesmu un Deju svētkiem

Ints Teterovskis - Dziesmu un Deju svētku tradīciju turpināšana

Ints Teterovskis - Pirmā pieredze kā Dziesmu un Deju svētku virsdiriģentam

Uz_augšu