Aizvērt

Juris Kļaviņš

1944
Diriģents, pedagogs

Dzimis 1944. gada 22. aprīlī Rīgā. 1962. gadā beidzis Emīla Dārziņa speciālās mūzikas vidusskolas kordiriģentu klasi, mācības turpinājis Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijā, kur Ludmilas Pismennajas vadībā absolvējis Kordiriģēšanas nodaļu (1967) un asistentūru (1974).

Praktisku pieredzi guvis, dziedot Imanta Kokara vadītajā kamerkorī “Ave sol”, bijis arī tā diriģents. Studiju laikā strādājis par skaņu režisoru Rīgas skaņu ierakstu studijā “Melodija” (no 1966) un diriģentu Valsts deju ansamblī “Daile” (1968–1971).

No 1971. gada līdz pat šim brīdim J. Kļaviņš ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Kordiriģēšanas katedras mācībspēks. Diriģējis akadēmijas Kordiriģēšanas nodaļas mācību kori un Komponistu un muzikologu kori. Sarakstījis vairākus nozīmīgus zinātniskus un metodiskus pētījumus, tostarp “Kamerkora darbības galvenie principi”, “B. Britena operas “Pīters Graimss” kori”, “Kamerkoris Ave Sol”, “J. Zālīša kora dziesmas”, “J. Graubiņa oriģinālkompozīcijas korim” un “J. Ivanova vokalīzes”.

No 1987. gada līdz 1992. gadam strādājis par Valsts Radio un televīzijas Teodora Kalniņa kora māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu. Ar amatierkoriem sadarbojies visa mūža garumā – vadījis Aizkraukles rajona Skolotāju kori, bijis pirmais kora “Ikšķile” diriģents. Ar Latvijas Universitātes kori “Juventus” sācis muzicēt 1968. gadā, vēlāk pārņemot kora māksliniecisko vadību (1988–2014), kopš 2007. gada – Latvijas Universitātes absolventu kora “Jubilate” (agrāk – koris “Lattelekom”) galvenais diriģents.

Latvijas Radio fonotēkā diriģenta vadībā ierakstīti un saglabāti ap 300 latviešu un ārzemju komponistu kora dziesmu. Ar koriem iestudētas daudzas interesantas koncertprogrammas, kas atskaņotas gan Latvijā, gan ārvalstīs, piemēram Leonīda Vīgnera kora dziesmu programma (2002), Jēkaba Graubiņa un Romualda Jermaka autorprogrammas, Lūcijas Garūtas kantāte “Dievs, Tava zeme deg!” (2008).

J. Kļaviņš Latvijas koristu un kordiriģēšanas speciālistu aprindās pazīstams kā aktīvs sabiedrisks darbinieks. Kopš 1989. gada viņš ir Latvijas Koru asociācijas prezidents, Rīgas Latviešu biedrības domes un Mūzikas komisijas loceklis. Vairākkārt piedalījies Jauniešu koru festivāla “Rīgas Zīle” un Baltijas studentu dziesmu svētku “Gaudeamus” rīkošanā un mākslinieciskajā vadīšanā.

XX–XXII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents, XXV-XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku Goda virsdiriģents, VI Eiropas latviešu Vispārējo dziesmu svētku Helsingborgā (Zviedrija) un IX Vispārējo Kanādas latviešu dziesmu svētku Toronto (1991) virsdiriģents, X–XV Baltijas studentu dziesmu svētku “Gaudeamus” virsdiriģents un XII–XV Baltijas studentu dziesmu svētku “Gaudeamus” muzikālais vadītājs. Daudzu rajonu dziesmu svētku, dziesmu dienu un koru salidojumu virsdiriģents un Aizkraukles rajona koru virsdiriģents.

Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks (1999), apbalvots ar LPSR Augstākās padomes prezidija Goda rakstu (1988) un Latvijas Universitātes Goda biedra diplomu (2008).

Juris Kļaviņš - 1988.gada Studentu Dziesmu svētki

Juris Kļaviņš - Studentu Dziesmu svētki: Gruzīni mācās dejot polku

Uz_augšu