Aizvērt

Sigvards Kļava

1962
Diriģents, pedagogs

Dzimis 1962. gada 29. novembrī Rīgā. Pirmie soļi mūzikā aizsākti Jāzepa Mediņa mūzikas skolas klavieru klasē, pēc tam – Emīla Dārziņa speciālās mūzikas vidusskolas kora klasē.

Studējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie Imanta Kokara (1982–1987), zināšanas papildinājis Štutgartes Baha akadēmijā, Oregonas Baha festivāla meistarklasēs un Sanktpēterburgas konservatorijā. 2003. gadā ieguvis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistra grādu un kopš 2000. gada ir akadēmijas Kordiriģēšanas nodaļas mācībspēks.

Studiju gados strādājis par diriģentu Jūrmalas brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības korī, sieviešu korī “Ausma”, vīru korī “Absolventi”, vēlāk vadījis Jumpravas jaukto kori (1986–1992), Latvijas Universitātes sieviešu kori “Minjona” (1988–1992) un Cēsu rajona skolotāju kori “Beverīna” (1990–1992).

Kopš 1987. gada ir saistīts ar Latvijas Radio kori: sākumā diriģents, kopš 1992. gada – mākslinieciskais vadītājs. S. Kļavas mērķtiecīga darba rezultātā Latvijas Radio koris kļuvis par vienu no spēcīgākajiem pasaules profesionālajiem koriem, kurš dzirdams prestižākajos pasaules festivālos un koncertzālēs. Viņa vadībā korim izveidojusies radoša sadarbība ar ievērojamākajiem mūsdienu Latvijas un ārzemju skaņražiem, kas vainagojusies daudzos pirmatskaņojumos un mūzikas ierakstos.

Aktīvi piedalās starptautisku žūriju darbā un kā viesdiriģents uzstājas ar tādiem pasaules prestižākajiem koriem kā Nīderlandes Radio kori, Nīderlandes kamerkori, “Cappella Amsterdam”, RIAS kamerkori, MDR Leipcigas kori un daudziem citiem.

Dziesmu svētkus S. Kļava ir izbaudījis kā dziedātājs, rīkotājs, virsdiriģents un organizators: “Es laikam aizstāvu to viedokli, ka Dziesmu svētki nav jāiekonservē arhaiskā formā un nav jāglabā kā konservatīvs eksponāts, kas ieciklēts tikai pārbaudītās vērtībās. Ir jāsaglabā tradīcija, ļaujot tai elpot un dzīvot līdz ar laiku. Pieļaujot vairāk sānsoļu, disputu un māksliniecisku novitāšu, svētku buķete kļūs tikai krāsaināka, bet tradīcija, atsijājot nevajadzīgo, spēcīgāka.” (Grauzdiņa, Ilma. Izredzētie. 2008. 206. lpp.)

XX–XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku virsdiriģents, Latgales Dziesmu svētku un svētku “Rīgai-800” virsdiriģents, Rīgas pilsētas koru virsdiriģents, aktīvi darbojies arī svētku organizēšanā.

Vairākkārtējs Lielās mūzikas balvas laureāts, Latvijas Republikas Ministru kabineta balvas ieguvējs (2000) un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris (2011).

Sigvards Kļava - Pirmās atmiņas par Dziesmu un Deju svētkiem

Sigvards Kļava - Spilgtākās Dziesmu un Deju svētku atmiņas

Sigvards Kļava - Dziesmu svētku repertuārs

Sigvards Kļava - Izaicinājumi Dziesmu un Deju svētku veidošanā

Sigvards Kļava - Dziesmu un Deju svētku tradīciju turpināšana

Uz_augšu