Aizvērt

Pauls Berkolds

1956
Solists, diriģents, pedagogs

Pauls Berkolds ir dzimis un audzis Sietlā, ASV. Skolojies Vašingtonas Valsts universitātes (University of Washington) Mūzikas fakultātē, kur beidzis dziedāšanas klasi. Mağistra un doktora grādu ieguvis Dienvidkalifornijas Universitātē (University of Southern California).

Piedalījies vairākos dziesmu svētkos ASV, Kanādā, Eiropā un Austrālijā kā solists un diriģents.

Kopš 2001. gada diriģē Losandželosas jaukto kori, ir izveidojis un vada tautas mūzikas ansambli “Lāčkāja” un ansambli “SKAN”, kas atskaņo postfolka mūziku. Klasiskās mūzikas jomā P. Berkolds ir sniedzis vairāk nekā 250 patstāvīgus solo koncertus un ir pirmatskaņojis vairāku komponistu darbus, piemēram, Arnolda Šturma, Tālivalža Ķeniņa, Imanta Mežaraupa, Jāņa Porieša, Imanta Zemzara, Lolitas Ritmanes un Daces Aperānes skaņdarbus. P. Berkolds ir uzstājies arī operās, oratorijās un mūziklos ASV, Kanādā, Eiropā un Latvijā. 2014. gadā piedalījies kā solists Harija Pārča (Harry Partch) kompaktdiska ierakstā “Plectra and Percussion Dances” (MicroFest Records), kas saņēma Grammy balvu kategorijā “Best Classical Compendium”.

Kopš 1999. gada viņš strādā par pedagogu un ir vokālās katedras vadītājs Kalifornijas Mākslas un mūzikas institūtā (California Institute of the Arts) Losandželosā, Kalifornijā.

P. Berkolds ir bijis 13. Rietumkrasta latviešu dziesmu svētku Losandželosā organizators un virsdiriģents (1999), 14. Rietumkrasta latviešu dziesmu svētku Sanfrancisko virsdiriģents (2003), 15. Rietumkrasta latviešu dziesmu svētku Ventūrā (Kalifornija) rīcības komitejas priekšsēdis un virsdiriģents (2008), 16. Rietumkrasta latviešu dziesmu svētku Sanhosē virsdiriģents (2015), ASV 13. Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku Milvoki (2012) virsdiriģents, ASV 14. Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku Baltimorā (2017) virsdiriģents, ASV 15. Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku Minesotā (2022) virsdiriģents, XIV Latviešu dziesmu svētku Hamiltonā Kanādā (2014) virsdiriģents un XV Latviešu dziesmu svētku Toronto Kanādā (2019) virsdiriģents.


Izmantotie informācijas avoti

Vispārējie latviešu dziesmu svētki. (2019). https://www.latviansongfestfund.com/visparejie-svetki/

Rietumkrasta Latviešu dziesmu svētki. (2019). https://www.latviansongfestfund.com/rietumkrasta-svetki/

Berkolds, Pauls. (2022, 23. marts). Biogrāfija. [Elektroniska vēstule Latvijas Nacionālajai bibliotēkai]

Starp Losandželosu, Rīgu un Garezeru – dziedātājs, diriģents un mūzikas pedagogs Pauls Berkolds. (2022, 30. jūlijs). https://www.latviesi.com/mediju-jaunumi/starp-losandzelosu-rigu-un-gaezeru-dziedatajs-dirigents-un-muzikas-pedagogs-pauls-berkolds

Uz_augšu