Aizvērt

Jānis Baltiņš

1960
Diriģents, pedagogs

1967. gadā Jānis Baltiņš sāka mācības Alūksnes Bērnu mūzikas skolā klavieru specialitātē. Pēc 8. klases beigšanas iestājās Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas kordiriģēšanas nodaļā, pedagoga Jāņa Lindenberga klasē. Augstāko izglītību ieguvis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kordiriģēšanas klasē pie profesoriem Imanta Kokara un Ludmilas Pismennajas.

No 1985. līdz 1990. gadam strādājis Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā, bijis tās direktors. Kopš 1990. gada Jānis Baltiņš ir Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas kordiriģēšanas nodaļas pedagogs un jauktā kora diriģents, savukārt kopš 1992. gada –kordiriģēšanas nodaļas vadītājs. J. Baltiņš ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docents un kopš 2017. gada – kora diriģēšanas katedras vadītājs.

Dažādos dzīves posmos vadījis vairākus koru kolektīvus: igauņu biedrības jaukto kori “Leelo”, Ogres rajona jaukto kori “Madliena”, Siguldas Tautas vīru kori “Satezele”. Šobrīd ir Alūksnes novada kultūras centra skolotāju kora “Atzele” un Siguldas kultūras centra “Devons” jauktā kora “Atvars” diriģents.

Ar koriem aktīvi koncertē Latvijā un pasaulē. Gūti nozīmīgi panākumi dažādos konkursos, tostarp: 2021. gadā ar Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas jaukto kori iegūta 1. vieta 40. Starptautiskajā ortodoksālās mūzikas koru konkursā Belostokā (Polijā), 2017. gadā ar Siguldas kultūras centra “Devons” jaukto kori “Atvars” iegūta 1. vieta Starptautiskajā koru konkursā “Kaunas Cantat” (Lietuvā), 2015. gadā ar Alūksnes novada kultūras centra skolotāju kori “Atzele” iegūta 1. vieta starptautiskajā koru konkursā “BaiaMare” (Rumānijā).

J. Baltiņš piedalījies dažādās dziesmu dienās un kultūras pasākumos. 2016. gadā bijis Vidzemes un Latgales Dziesmu dienu virsdiriģents, 2019. gadā – Latvijas koru Dziesmu dienu Balvos virsdiriģents un Eiropas Latviešu kultūras svētku virsdiriģents Dublinā (Īrijā).

J. Baltiņš aktīvi veic dažādus organizatoriskos uzdevumus, ir piedalījies Imanta Kokara 2. Starptautiskā jauno kordiriģentu konkursa organizēšanā 2016. gadā un Imanta Kokara 4. Starptautiskā jauno kordiriģentu konkursa organizēšanā 2022. gadā, kā arī Jāzepa Vītola VI Starptautiskā kordiriģentu konkursa organizēšanā 2019. gadā. Kopš 1998. gada viņš ir vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku un skolu jaunatnes dziesmu svētku koru koordinators.

Par aktīvo darbību liecina arī dažādie apbalvojumi: ieguvis Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atzinības un pateicības rakstus, Alūksnes novada pašvaldības augstāko apbalvojumu “Sudraba zīle”, Siguldas novada pašvaldības atzinības rakstu nominācijā “Gada cilvēks kultūrā”, kas ir augstākais pašvaldības apbalvojums, un pateicības rakstu nominācijā “Gada balva tautas mākslā”.

J. Baltiņš ir Latvijas Nacionālā kultūras centra Koru nozares padomes loceklis, kā arī Siguldas, Ādažu, Ropažu un Saulkrastu novada koru virsdiriģents. XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” virsdiriģents (2023).


Izmantotie informācijas avoti

Baltiņš, Jānis. (2022, 4. decembris). Biogrāfija. [Elektroniska vēstule Latvijas Nacionālajai bibliotēkai].

Jānis Baltiņš. (2022). http://www.lcb.lv/dziesmotalatgale/personalijas/46-janis-baltins/


Uz_augšu