Aizvērt

Imants Ramiņš

1943
Komponists, diriģents, pedagogs, vijolnieks

Imants Ramiņš dzimis 1943. gada 18. septembrī Ventspilī. Otrā pasaules kara beigās ar ģimeni devās bēgļu gaitās uz Vāciju, 1948. gadā tālāk caur Mērbekas bēgļu nometni uz Kanādu, kur apmetās Kokrenā Ontārio provincē. Mācījās pie Toronto simfoniskā orķestra koncertmeistara Alberta Praca (Albert Pratz). 1962. gadā vijoles specialitātē saņēma Toronto Karaliskās konservatorijas ARCT diplomu, vienlaikus pabeidza arī Dzērvisa vidusskolu. 1966. gadā ar bakalaura grādu mūzikā absolvēja Toronto Universitāti, kur mācījās kompozīciju pie profesora Tālivalža Ķeniņa, Elmera Aiselera (Elmer Iseler) un Čārlza Pīkera (Charles Peaker). Pēc tam sekoja studijas Zalcburgas Akademie Mozarteum, kur viņš papildinājās kompozīcijā, vijoļspēlē, diriģēšanā, kā arī spēlēja orķestrī “Camerata Academica” (1966–1968).

Atgriezies Kanādā, I. Ramiņš apmetās Britu Kolumbijas Prinsdžordžā, kur Jaunkaledonijas koledžā izveidoja Mūzikas nodaļu, kurā darbojās līdz 1972. gadam. 1971. gadā viņš nodibināja Jaunkaledonijas kamerorķestri, ko 1981. gadā pārdēvēja par Prinča Džordža orķestri. Nākamajos gados nodibināja Okenagenas jauniešu simfonisko orķestri, bērnu kori “Novaˮ (1983) un kamerkori “Auraˮ (1979). I. Ramiņš bijis aktīvs diskusiju, simpoziju referents kora mūzikai veltītajās konferencēs (piem., Pasaules kora mūzikas festivālā Vankūverā). No 1977. gada bija Vernonas Mūzikas skolas pedagogs. Bijis Okenagenas simfoniskā orķestra vijolnieks (1978–1982). 1989. gadā I. Ramiņš pēc Vankūveras kamerkora diriģenta lūguma sacerēja jaunu “Pūt, vējiņi!ˮ apdari turnejai uz Baltijas valstīm. Viņš bija arī virsdiriģents 2007. gada XII Vispārējos latviešu dziesmu svētkos ASV, Indianapolisā.

Komponista mūzika skanējusi visos kontinentos daudzu ievērojamu mūziķu un kolektīvu atskaņojumā. Nozīmīgāko pasūtījuma darbu vidū ir Vijoļkoncerts, kas komponēts Vankūveras simfoniskajam orķestrim, Fagota koncerts Džordžam Cukermanim un “Soneti Orfejamˮ Toronto Orfeja korim, kā arī izvērstas formas darbi Sv. Labrenča korim Monreālā un Toronto Mendelsona korim. Būdams diriģents, piedalījies vairāku savu un citu mūsdienu komponistu darbu atskaņojumos. Kārļa Gopera fonda laureāts (2005). Saņēmis Okenagenas Mūzikas balvu (2011).


Izmantotie informācijas avoti

Bomiks, A., Dombrovska, M. (b.g.). Imants Ramiņš. https://www.lmic.lv/lv/komponisti/imants-ramins-3419#work

Uz_augšu