Aizvērt

Gunta Plostnieks

1942
Muzikoloģe, diriģente, dziedātāja, koncertmeistare

Gunta Plostniece studējusi muzikoloģiju un ieguvusi bakalaura grādu cum laude (ar izcilību) Filadelfijas Mūzikas akadēmijā un maģistra grādu Pensilvānijas Universitātē, aizstāvot disertāciju par Jāzepa Vītola solo dziesmām. Disertācija publicēta Amerikas Muzikologu apvienības izdevumā “A Selected List of Masters’ Theses in Musicology”. Papildinājusies dziedāšanā pie Vīnes operas solistes Adeles Ņūfīldas (Newfield) un klavierspēlē pie Natālijas Hinderasas (Natalie Hinderas).

Diriģējusi vairākos vispārējos latviešu dziesmu svētkos un baptistu dziesmu svētkos ASV, Kanādā un Latvijā. Bijusi viesdiriģente Latvijas korim “Versija” un Rīgas Doma zēnu korim. Piedalījusies slavenā “Chanticleer” kora meistarklasēs. 2001. gadā angažēta kā galvenā diriģente Filadelfijas ConcertOPERA un sadarbojusies ar divām “Grammy” balvām apbalvoto kori “The Crossing”. Vada Filadelfijas latviešu kamerkori, ar kuru atskaņojusi lielas formas darbus un diriģējusi latviešu komponistu – Ē. Ešenvalda, P. Dambja, V. Baštika u. c. – darbu pirmatskaņojumus. Diriģējusi Ņūtonas (Newtown) simfonisko orķestri, sadarbojusies un kopā muzicējusi ar Ņujorkas Metropolitēna, Čikāgas, Klīvlendas operu un Kolorādospringsas filharmonijas mūziķiem. Bijusi soliste Filadelfijas Mūzikas akadēmijas, Pensilvānijas universitātes un dažādu mūzikas festivālu orķestriem. Sadarbībā ar ērģelnieku Tālivaldi Deksni iedziedājusi solo dziesmu CD “Latvian Sacred Song”.

Piedalījusies kā lektore 2x2 nometnēs, latviešu mūzikas nometnēs, kultūras dienās, Amerikas ērģeļu dienās un Vispārējās latviešu zinātnieku konferences muzikoloģijas nodaļā Rīgā. Bijusi kopkora virsdiriģente 11. (2002), 12. (2007), 13. (2012), 14. (2017) un 15. (2022) Vispārējos latviešu dziesmu svētkos ASV.

Māksliniece pieder pie “Delta Omicron” (starptautiskas profesionālās mūzikas studentu goda korporācijas) un divus gadus bijusi arī tās nodaļas prezidente. Par latviešu kultūras veicināšanu piešķirta Jāņa Gravas fonda balva un PBLA Goda diploms. 2005. gadā G. Plostniece apbalvota ar Atzinības krusta Lielo sevišķās pakāpes goda zīmi.


Izmantotie informācijas avoti

XIV Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki ASV : vadonis = XIV Latvian Song and Dance festival of America. [Baltimore, USA] : [14. Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku rīcības komiteja], 2017.

Uz_augšu