Aizvērt

Žanis Mediķis

1926
Grāmatvedis, aktīvs sabiedrisks darbinieks

Žanis Alfreds Mediķis dzimis 1926. gada 3. janvārī Mērsraga pagasta Laugaļu mājās kā jaunākais dēls triju dēlu ģimenē. Mācījies Mērsraga pamatskolā, kuru absolvējis 1940. gadā. Izglītību turpinājis Kandavas Valsts arodskolas mehānikas nodaļā.

Karavīra gaitas sācis 1944. gada sākumā Latvijas aviācijas leģionā Grobiņā pie Liepājas, kur bija iedalīts zemes personālā. Kara gaitas vedušas uz Kēnigsbergu, tad Dāniju, līdz nokļuvis gūstekņu nometnēs Vācijā un Beļģijā. Zedelgemas nometnē Ž. A. Mediķis strādājis žurnāla “Ceļa Mala” un laikraksta “Rīta Ziņas” redakcijā. Piedalījies Daugavas Vanagu organizācijas dibināšanā. 1946. gada 15. martā atbrīvots no gūsta Zēdelgemā un nosūtīts uz Vāciju, Zēdorfas (Seedorf) DP nometni. Dzīvodams tur, strādājis par grāmatvedi nometnes administrācijā un aktīvi piedalījies Daugavas Vanagu darbā.

1949. gadā emigrējis uz Austrāliju. Divi obligātie darba gadi nostrādāti aitkopībā netālu no Denilikvinas (Deniliquin). Pēc tam pārcēlies uz dzīvi Kanberā, kur sācis strādāt būvfirmā par strādnieku, vēlāk – par būvfirmas biroja darbinieku. Pēc neilga laika sācis studēt grāmatvedību un pēc trim gadiem ieguvis kvalificēta grāmatveža un auditora (company auditor) diplomu. Darbu turpinājis būvfirmā jauniegūtajā profesijā.

Tūlīt pēc ierašanos Kanberā Ž. A. Mediķis iesaistījies latviešu sabiedriskajās aktivitātēs – dziedājis Kanberas latviešu jauktajā korī, ticis ievēlēts Kanberas evaņģēliski luteriskās latviešu draudzes valdē, ieņēmis draudzes darbības revidenta amatu gandrīz pusgadsimta garumā.

Līdz ar Daugavas Vanagu (DV) Kanberas nodaļas dibināšanu (1953) Ž. A. Mediķis darbojies nodaļas valdē, taču 1968. gadā dažādu iemeslu dēļ DV Kanberas nodaļa izbeigusi darbību.

Pēc Ž. A. Mediķa un Arvīda Purva ierosinājumā jauna DV Kanberas nodaļa tika nodibināta 1982. gadā un turpināja darbību līdz pat 2021. gada vidum. Atjaunotajā DV Kanberas nodaļā Ž. A. Mediķis ievēlēts nodaļas valdē un pēc dažiem gadiem uzņēmies DV “Apkārtraksta” redaktora pienākumus. Vairākkārt piedalījies DV Austrālijas delegātu pilnsapulcēs un DV Globālajās dienās Kanādā, Latvijā un Austrālijā.

80. gadu sākumā Ž. A. Mediķis ieguvis radioraidītāja tiesības un līdz 1991. gadam regulāri sagatavojis un pārraidījis radioreportāžas un ziņojumus latviešu valodā vairākas reizes mēnesī.

Mīlestība uz mākslu, īpaši – mūziku, caurstrāvojusi visu Ž. A. Mediķa dzīvi. Kā Kanberas latviešu jauktā kora dziedātājs vairāk nekā 30 gadus piedalījies neskaitāmos koncertos, arī Pasaules latviešu dziesmu svētkos Londonā un Minsterē. Līdztekus dziedājis arī Kanberas vācu jauktajā korī Harmonie, ar kuru uzstājies dažādās Austrālijas pilsētās.

Divas reizes uzņēmies arī Austrālijas latviešu kultūras dienu vadību, būdams Austrālijas latviešu 26. (1976) un 32. kultūras dienu Kanberā (1982) rīcības komitejas priekšsēdis. Kā īpašs notikums 32. kultūras dienās bija ASV dzīvojošā latviešu diriģenta Roberta Zuikas viesošanās – ievērojamais mūziķis bija viens no kopkora koncerta diriģentiem un pirmo un vienīgo reizi piedalījās Austrālijas kultūras dienās.

Ž. A. Mediķis apbalvots ar Daugavas Vanagu Zelta Goda zīmi (1993), LAAJ Atzinības rakstiem (1997, 2002), Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas ārpus Latvijas Virsvaldes un arhibīskapa Atzinības rakstu (2013, arhibīskaps E. E. Rozītis). Saņēmis Latvijas Zemessardzes un Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas Atzinības rakstus par darbu atbalsta akcijā un ziedojumu vākšanā Latvijas vēstures grāmatas iegādei Latvijas skolām.


Izmantotie informācijas avoti

LAAJ vēsture. (b.g.). LAAJ vēsture – Latviešu apvienība Austrālijā un Jaunzēlandē

Purvis, A. (2005, oktobris). Jubilāri ar entuziasmu un pārliecību. Daugavas Vanagu Mēnešraksts, 4, 74–76. Daugavas Vanagu Mēnešraksts, Nr.4 (01.10.2005) (periodika.lv)

Žanis Alfreds Mediķis. (2022, 20. februāris). Biogrāfija. [Elektroniska vēstule Latvijas Nacionālajai bibliotēkai]

Uz_augšu