Aizvērt

Juris Pārups

1927-2000
Aktīvs sabiedrisks darbinieks

Guntis Juris Pārups dzimis 1927. gada 24. maijā Rīgā. Otrā pasaules kara laikā 16 gadu vecumā tika pieņemts Latvijas gaisa izpalīgos. G. J. Pārups atstāja Latviju 1945. gadā un 19 gadu vecumā nonāca Vircburgas (Würzburg) bēgļu nometnē Vācijā, kur satika savu nākamo sievu Guntu Kļaviņu. 1949. gadā G. J. Pārups emigrēja uz Austrāliju, kur sākotnēji apmetās Batērstas (Bathurst) un Gretas (Greta) nometnēs, bet pēc tam pārcēlās uz Pērtu.

Pēc Austrālijas valdības norīkojuma G. J. Pārups divus gadus nostrādāja smagā darbā cementa fabrikā. Pēc tam sekoja darbs noliktavā, bet vēlāk viņš nodibināja firmu, kas nodarbojās ar māju renovāciju.

Kopā ar sievu gleznotāju G. Pārupi aktīvi iesaistījušies Pērtas latviešu sabiedrībā, piedalījušies Pērtas Latviešu dramatiskās kopas darbībā, kur G. J. Pārups bijis arī ilggadējs dramatiskās kopas administrators.

Priekšzīmīgās organizatora spējas parādījis, uzņemoties Austrālijas latviešu 30. kultūras dienu (1980) rīcības komitejas priekšsēdētāja pienākumus. Īpaši gaidīts šajās kultūras dienās bija atklāšanas koncerts, kur atšķirībā no iepriekšējām reizēm, kad galvenā vieta tika ierādīta vokālajai mūzikai un koriem, uzstājās skatītāju iemīļotais un slavu iemantojušais deju ansamblis “Saules josta” ar īpaši sagatavotu jauniestudējumu.

Pēc sievas aiziešanas mūžībā G. J. Pārups 90. gadu vidū pārcēlās uz dzīvi Latvijā. Miris 2000. gada 23. novembrī Rīgā. Abi ar sievu Guntu apbedīti Rīgas Meža kapos.


Izmantotie informācijas avoti

Kīna, A. (2022, 14. marts). Biogrāfija. [Elektroniska vēstule Latvijas Nacionālajai bibliotēkai]

Uz_augšu