Aizvērt

Ivars Mirovics

1932
Inženieris, aktīvs teātra un sabiedrisks darbinieks

Dzimis Rīgā 1932. gada 7. jūlijā. 1944. gadā ar māti un māsu Ritu devies bēgļu gaitās uz Vāciju, kur dzīvojis bēgļu nometnē. Tur pabeidzis latviešu pamatskolu un vienu vidusskolas klasi.

1949. gadā ģimene pārcēlusies uz Austrāliju. Melburnā Ivars Mirovics piecus gadus strādājis dažādos darbos. Pašmācības ceļā sagatavojies un nokārtojis ģimnāzijas gala eksāmenus un iestājies Melburnas Universitātes Inženierzinību fakultātē.

Pēc universitātes absolvēšanas (1962) sācis darbu vienā no lielākajiem ķimikāliju ražotājiem pasaulē – uzņēmumā ICI Australia Ltd. Šeit nostrādājis visu mūžu līdz pat savai 70. dzimšanas dienai. Aktīvi piedalījies arī Austrālijas nacionālo standartu paneļdiskusijās, modernizējot inženierzinātņu standartus.

Uzreiz pēc pārcelšanās uz Melburnu I. Mirovics aktīvi iesaistījies latviešu sabiedriskajos pasākumos un kolektīvos, īpašu uzmanību un mīlestību veltot teātra mākslai. Savas skatuves gaitas I. Mirovics sācis 1954. gadā Melburnas latviešu teātrī, vairākkārt bijis arī teātra valdes priekšsēdētājs. 70. gados pievienojies Melburnas latviešu operetes ansamblim, pārņemot gan dramatiskās lomas, gan vokālās partijas, kā arī veicot administratīvos pienākumus, būdams valdes loceklis un priekšsēdis. Kad Melburnas latviešu teātris un operete beidza darbību, viņš pievienojās Austrālijas Latviešu teātrim, kur līdztekus aktiera darbam daudzus gadus bijis valdes priekšsēdis un vairāku latviešu teātra festivālu organizētājs. Mūža garumā nospēlētas vairāk nekā 70 nozīmīgas lomas, bijušas arī neskaitāmas uzstāšanās, atbalstot daudzu organizāciju sarīkojumus, sarakstīti skeči un īsākas ludziņas.

I. Mirovics piedalījies vairākās Austrālijas latviešu kultūras dienās, bijis Austrālijas latviešu 50. kultūras dienu Melburnā (2004) rīcības komitejas priekšsēdis. Austrālijas latviešu kultūras dzīvi veicinājis, 2006. gadā uzņemoties Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē Kultūras fonda priekšsēža amatu.

I. Mirovics sakārtojis vērtīgo dokumentālo rakstu krājumu “Austrālijas Latviešu teātris. 35 gadi”, kā arī rakstījis Austrālijas latviešu avīzēs recenzijas par teātru izrādēm, koru koncertiem un aktuāliem politiskiem jautājumiem. Liela interese bijusi arī par latviešu valodu un tās īpatnībām, kā rezultātā sastādīta un vairākkārt izdota lielu popularitāti ieguvusī “Latviešu valodas žargona vārdnīca” (1990, 1996 un 2005).

Vēl kāda I. Mirovica aizraušanās saistīta ar novusu – neskaitāmas reizes izcīnīts Austrālijas latviešu meistarsacīkšu uzvarētāja tituls, kā arī sarakstīta grāmata latviešu un angļu valodā “Novuss : novusa spēles māka un tehnika = the art and technique of playing novuss” (Rīga: Avots, 2015), tādējādi popularizējot šo sporta veidu.

Nozīmīgs laiks ziedots arī jaunatnes audzināšanas darbam, piecus gadus vadot bērnu vasaras nometnes “Sprīdīšos”.

Ivars Mirovics saņēmis Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē Atzinības rakstu (2008).


Izmantotie informācijas avoti

Austrālijas trimdas latviešu sabiedriski kulturālās dzīves kopsavilkums faktos un skaitļos. (b.g.). statistika.pdf (historia.lv)

LAAJ vēsture. (b.g.). LAAJ vēsture – Latviešu apvienība Austrālijā un Jaunzēlandē

Mirovics, I. (2022, 25. februāris). Biogrāfija. [Elektroniska vēstule Latvijas Nacionālajai bibliotēkai]

Uz_augšu