Aizvērt

Andra Kīna

1952
Māksliniece, publiciste

Andra Kīna (dzim. Pārupe) dzimusi 1952. gada 5. decembrī Pērtā Rietumaustrālijā. Māte Gunta Pārupe bija gleznotāja, un ģimene radošumu uzskatīja par svarīgu gan personīgai, gan arī visas kultūras attīstībai. A. Kīna absolvējusi Pērtas latviešu sestdienas skolu, dejojusi latviešu tautas deju kopā “Pērkonītis” un spēlējusi Pērtas latviešu dramatiskajā kopā – šeit A. Kīna iejutusies dažādās lomās, taču īpaši svarīga bija Baibas loma Raiņa lugā “Pūt, vējiņi”, kas tika uzvesta un izrādīta Austrālijas latviešu 24. kultūras dienās.

Pēc vidusskolas beigšanas A. Kīna studējusi arhitektūru Rietumaustrālijas Universitātē un to absolvējusi kā kursa sekmīgākā studente, iegūstot bakalaura grādu ar pirmās šķiras uzslavu (1974). 70. gados piedalījusies Mundaringas Mākslas centra un skulptūru parka izveidē un bijusi kopienas mākslas darbinieces (Community Arts Officer) amatā. Pēc tam dažus gadus vadījusi Rietumaustrālijas Amatniecības padomi (Crafts Council) un tās galeriju Pērtas centrā. 1990. gadā nodibinājusi uzņēmumu “Urban Thresholds”, kur līdz 2018. gadam bija nodarbināta kā konsultante kultūras, sabiedriskās un vides mākslas (public art) jomās, izstrādājot un koordinējot vairāk nekā 100 mākslas projektu.

A. Kīnu vienmēr ir interesējusi rakstniecība, tāpēc Kērtina Tehnoloģiju universitātē (Curtin University of Technology) viņa apmeklēja kursus un ieguva diplomu radošajā rakstniecībā (Grad Dip English Creative Writing) (1998). A. Kīnas raksti un esejas par vides mākslu ir publicēti gan Austrālijas, gan starptautiskajā periodikā. Publicētas arī divas grāmatas angļu valodā – “Coming and Going” un “The Heartbeat of Creativity”.

Kopā ar vīru Imantu viņa vadījusi latviešu bērnu vasaras nometnes, kā 3 x 3 nometni Pertā un “Laba dabaˮ nometnes Latvijā (2015, 2016 un 2017), vadot bērniem meditācijas nodarbības.

Liels darbs ieguldīts, kopā ar Jāni Vucēnu uzņemoties vadīt tautas deju uzvedumu “Rindām auga ozoliņi” Austrālijas latviešu 30. kultūras dienās (1980). Uzvedumā piedalījās gan dejotāji, gan mūziķi, gan teicēji. Un tas, ka slikto laikapstākļu dēļ to pāris stundu laikā nācās pārcelt uz iekštelpām, netraucēja izjust dejas spēku un burvību.


Izmantotie informācijas avoti

Kīna, A. (2022, 14. marts). Biogrāfija. [Elektroniska vēstule Latvijas Nacionālajai bibliotēkai]

Grīnvalds, J. (1981, 13. februāris). Kultūras dienu burvībā. Austrālijas Latvietis, 1564, 4–5. Austrālijas Latvietis, Nr.1564 (13.02.1981) (periodika.lv)

Uz_augšu