Aizvērt

Aigars Meri

1978
Diriģents

Pirmo izglītību mūzikā Aigars Meri guvis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas kora klasē, pēc tam – Jelgavas Mūzikas koledžā. Kora un simfoniskā orķestra diriģēšanu studējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, iegūstot maģistra grādu. Zināšanas papildinājis meistarklasēs pie Luca Kēlera (Lutz Köhler), Žolta Naģa (Zsolt Nagy), Pēra Burina (Per Borin), kā arī Nēmes Jervi (Neeme Järvi) Vasaras akadēmijā, Baireitas operas festivālā un Lietuvas Teātra un mūzikas akadēmijā.

No 2005. gada Aigars Meri ir Jelgavas kamerorķestra muzikālais vadītājs un galvenais diriģents, bet no 2006. gada – Latvijas Nacionālās operas (LNO) galvenais kormeistars. 2008. gadā A. Meri debitēja kā LNO diriģents Jāņa Lūsēna “Leļļu operā”, bet 2010. gadā – kā pirmizrādes muzikālais vadītājs Džuzepes Verdi operā “Nabuko”. Ar Aigaru Meri pie diriģenta pults LNO izskanējusi arī Dž. Verdi opera “Makbets”, Bruno Skultes opera “Vilkaču mantiniece”, Andra Dzenīša opera “Dauka” un citi darbi.

Kopš 2014. gada Aigars Meri ir Ventspils kamerorķestra un Ventspils kamerkora muzikālais vadītājs un galvenais diriģents. Koris A. Meri vadībā vairākkārt godalgots starptautiskos konkursos, piemēram, konkursā Tallinn 2015 (Igaunija), Nikolaja Kopernika konkursā PER Musicam Ad Astra (Polija), S. Šimkus starptautiskajā koru konkursā Klaipēdā (Lietuva), Nāciju Grand Prix Rīga (Latvija) un citos konkursos.

Diriģents iestudējis visdažādāko žanru, laikmetu un mēroga koncertprogrammas, tostarp arī muzikālā teātra darbus, kā R. Paula mūziklu “Meža gulbji” pēc H. K. Andersena motīviem un I. Kalniņa dziesmu spēli ar J. Petera dziesmu tekstiem “No saldenās pudeles” pēc R. Blaumaņa lugas.

Par īpašiem mākslinieciskiem sasniegumiem Aigars Meri saņēmis “Latvijas Gāzes” Gada balvu operai (2012). LNO koris A. Meri vadībā saņēmis Lielo mūzikas balvu kategorijā “Par izcilu sniegumu gada garumā” (2016 ) un Latvijas Nacionālās operas fonda Gada balvu (2018) 2024. gada 20. janvārī, pirmajā "Kormūzikas balvas" pasniegšanas ceremonijā viņš saņēma balvu nominācijā "Gada kora vadītājs".

Aigars Meri ir XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI Deju svētku (2018) vokāli simfoniskās mūzikas koncerta diriģents, XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku (2023) koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” virsdiriģents.

Diriģenta mērķtiecību un neizsmeļamo enerģiju raksturo 2016. gadā Ventas Balss TV intervijā teiktais: “Mums vajag [dzīves laikā] mēģināt izdarīt maksimāli vairāk. Neapstāties nekad pie tā, ko esam ieguvuši.”


Izmantotie informācijas avoti

Aigars Meri. (b.g.) Aigars Meri | LMIC

Aigars Meri. (b.g.) Mākslinieki / Aigars Meri / Latvijas Nacionālā Opera un Balets

Medne, I. (2018, 15. jūlijs). Diriģents Aigars Meri. Diriģents Aigars Meri / LR1 / / Latvijas Radio (lsm.lv)

Persona kadrā. (2016, 18. marts). Persona kadrā - Aigars Meri [VIDEO] (ventasbalss.lv)

Pirmo reizi pasniegtas Kormūzikas balvas. (2024, 21. janvāris). Pieejams: https://www.lnkc.gov.lv/lv/jaunums/pirmo-reizi-pasniegtas-kormuzikas-balvas [skatīts 26.01.2024]


Uz_augšu