Aizvērt

Alfrēds Tālbergs

1926–2002
Dziedātājs, diriģents, sabiedrisks darbinieks

Alfrēds Tālbergs dzimis 1926. gada 1. decembrī Ventspils apriņķa Puzes pagastā kā vecākais dēls daudzbērnu ģimenē – viņam bija pieci jaunāki brāļi un viena māsa, kas mirusi agrā jaunībā. Skolas gaitas nācās beigt agrāk nekā ierasts – 1943. gadā viņš tika iesaukts leģionā. Otrā pasaules kara beigas sagaidījis Vācijā. Neilgu laiku pavadījis bēgļu nometnē, līdz 1947. gadā emigrējis uz Angliju ar darba nosūtījumu. Darba līgumam beidzoties, īsu laiku, no 1954. līdz 1957. gadam, mitinājies pie Lazdiņu ģimenes Lesterē. Līdztekus pamatdarbam mācījies privātstundās dziedāšanu. Uzstājies ar solo dziesmām latviešu sarīkojumos, kā arī dziedot duetus. Pārcēlies uz Korbiju, lai dziedātu tolaik tik slavenajā Zuikas vīru korī. Tur A. Tālbergs aktīvi piedalījies latviešu sabiedriskajā dzīvē – bijis ELJA Korbijas kopas loceklis, dziedājis ne vien Zuikas vīru korī, bet arī “Drūmo” kvartetā kopā ar Valdi Aueru, Gunāru Ādamsonu un vēlāko Zuikas vīru kora diriģentu Vili Lāci.

Korbijā uzturējies vien pāris gadu, jo jau 60. gadu sākumā pārcēlies uz Bredfordu un jau 1965. gadā nodibinājis ģimenes dzīvi ar pāragri aizgājušā vīru kora “Daugava” diriģenta Harija Stalaža atraitni Austru. Kādu laiku strādājis “International Harvester”, bet vēlāk pamatdarbu atradis Gratana pasta sūtījumu firmā. Turpinājis dziedāt vīru korī “Daugava”, reizēm izpildot arī solo dziesmas gan latviešu, gan angļu sarīkojumos. Pēc diriģenta Andreja Pommera nāves vīru kori īsu laiku braukuši diriģēt komponisti Helmers Pavasars un Alberts Jērums, tomēr koris izbeidzis darbību. A. Tālbergs uzņēmies diriģēt Daumanta Vītola nodibināto jaukto kori “Līgo”. Bijis skaitā nelielā Bredfordas Daugavas Vanagu Fonda nodaļas vīru ansambļa vadītājs un diriģents.

Dzīvesbiedres Austras ilgstošās slimības laikā A. Tālbergs pats kā solists vairs nav uzstājies, bet vienmēr atradis laiku kora “Līgo” un vīru ansambļa diriģēšanai. Kad Austra aizgāja mūžībā 2001. gada pavasarī, apkārtējiem šķitis, ka viņam tagad būs vairāk laika sev, dziedāšanai un diriģēšanai, taču liktenis bija lēmis citādi. 2002. gada 21. septembrī nepilnu 76 gadu vecumā A. Tālbergs tika aizsaukts viņsaulē, vairs nepaspējot aizbraukt līdzi “Līgo” uz draudzes bazāru Līdsā, kur korim bija paredzēts koncerts.

A. Tālbergs bijis virsdiriģents XI Anglijas latviešu dziesmu dienās Lesterā 1986. gadā. Viņš bijis arī Daugavas Vanagu biedrs no 1950. gada un 2000. gadā apbalvots ar Daugavas Vanagu fonda Atzinības rakstu.


Izmantotie informācijas avoti

Dievkalpojumi. (1965, 2. aprīlis). Londonas Avīze, 974, 7. Londonas Avīze, Nr.974 (02.04.1965) (periodika.lv)

Tamsons, G. (2002, 16. novembris). Alfrēds Tālbergs (01.12.1926.–21.09.2002.). Brīvā Latvija: Apvienotā "Londonas Avīze" un "Latvija", 44, 11. Brīvā Latvija: Apvienotā "Londonas Avīze" un "Latvija", Nr.44 (16.11.2002) (periodika.lv)

Uz_augšu