Aizvērt

Imants Sveilis

1920–2000
Inženieris, ievērojams teātra darbinieks

Imants Sveilis dzimis 1920. gada 22. aprīlī Liepājā. Pēc gada Sveiļu ģimene pārcēlusies uz dzīvi Daugavpilī. Mācījies Daugavpils 1. Valsts ģimnāzijā, ko absolvējis 1939. gadā. Jau skolas laikā parādījusies interese par teātri un mūziku, viņš dziedājis skolas dubultkvartetā, apmeklējis daudzas Daugavpils pilsētas teātra izrādes, darbojies skautu organizācijā.

Pēc ģimnāzijas beigšanas sācis darba gaitas Daugavpils dzelzceļa nodaļā. Vienlaikus iesaistījies Daugavpils pilsētas teātra darbā un rakstījis recenzijas par kultūras un mākslas jautājumiem laikrakstam “Daugavas Vēstnesis”.

1944. gadā I. Sveilis kopā ar ģimeni devies bēgļu gaitās uz Vāciju, apmetoties Landshūtes bēgļu nometnē Bavārijā, bet 1949. gadā izceļojis uz Austrāliju. Sākotnēji dzīvojis Gretas bēgļu nometnē, pēc tam pārcēlies uz Sidneju. Šeit I. Sveilis mācījies tehniskajā koledžā un pēc tam strādājis par inženieri mehāniķi.

I. Sveilis līdztekus inženiera darbam iesaistījies Sidnejas latviešu teātra norisēs – rakstījis recenzijas par teātra izrādēm un sācis darboties Sidnejas latviešu teātrī kā režisors. I. Sveilis ir iestudējis vairāk nekā 50 lugas, ar teātra trupu devies viesizrādēs uz Amerikas Savienotajām Valstīm, Kanādu un Latviju. 1954. gadā I. Sveilis ievēlēts par Sidnejas latviešu teātra valdes priekšsēdētāju un šo amatu ar viena gada pārtraukumu pildījis līdz mūža beigām.

Līdztekus teātra vadībai viņš organizējis Austrālijas latviešu teātru festivālus, bijis Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fonda Teātra mākslas nozares vadītājs, vadījis Austrālijas latviešu 13. kultūras dienas Sidnejā un piedalījies daudzu citu kultūras dienu rīcības komiteju darbā.

Kopš 1954. gadā aktīvi iesaistījies Sidnejas Latviešu biedrības darbā, 1978. gadā ievēlēts biedrības valdē, pildījis valdes priekšsēdētāja amatu (1992–1996).

I. Sveilis piedalījies arī Austrālijas latviešu 13. kultūras dienu Sidnejā (1963) organizēšanā, būdams rīcības komitejas priekšsēdis. Šo kultūras dienu laikā pirmo reizi Sidnejā viesojās Adelaidas un Melburnas latviešu izcelsmes baleta mākslinieki, kopā ar vietējiem – Sidnejas – māksliniekiem izveidojot krāšņu baleta pēcpusdienu.

I. Sveilis apbalvots ar Pasaules Brīvo latviešu apvienības Goda balvu (1987) un Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē Atzinības rakstu (1996).


Izmantotie informācijas avoti

Austrālijas trimdas latviešu sabiedriski kulturālās dzīves kopsavilkums faktos un skaitļos. (b.g.). statistika.pdf (historia.lv)

Daugavpils novadnieki. (b.g.). Daugavpils novadnieki - Kultūras darbinieki - IMANTS SVEILIS - Latgales Centrālā bibliotēka (lcb.lv)

Uz_augšu