Aizvērt

Armands Ļauļa

1926-2018
Grāmatvedis, aktīvs sabiedrisks darbinieks

Armands Ļauļa dzimis 1926. gada 4. martā Blīdenes pagasta Mazdūrās Zemgalē. 1942. gadā absolvējis Blīdenes pamatskolu un iestājies Dobeles valsts ģimnāzijā. 1944. gadā ar ģimeni emigrējis uz Vāciju, bet 1947. gadā – uz Austrāliju. Pirmie gadi aizvadīti Tasmānijā, bet 1949. gadā sekojusi pārcelšanās uz Melburnu. Šeit apguvis grāmatveža profesiju, kas bijis viņa maizes darbs visa mūža garumā.

Aktīvi iesaistījies trimdas latviešu sabiedriskajā un, jo īpaši, – kultūras dzīvē. Dziedājis vīru korī “Kokle” un jauktajā korī “Rota”. 1968. gadā piedalījies 2. Eiropas latviešu dziesmu svētkos Vācijā, bet 1979. gadā ar domubiedriem noorganizējis vairāku simtu koristu braucienu uz Pasaules Brīvo latviešu dziesmu dienām Visbijā Zviedrijā.

Armands Ļauļa piedalījies gandrīz visās Austrālijas latviešu kultūras dienās un 1983. gadā uzņēmies 33. kultūras dienu organizēšanu un vadību. Īpaši saviļņojošs šo svētku notikums bija dalībnieku gājiens no Sv. Paula baznīcas līdz mākslas centram (Arts Centre). Lai gan mākslas centra laukuma mastos, kā organizatori tikai īsi pirms gājiena uzzināja, nebija atļauts uzvilkt iepriekš paredzētos četrpadsmit Latvijas karogus, tie lepni plīvoja ātrumā sagādātajos karogu kātos gājiena dalībnieku rokās. Heimera zāle (Hamer Hall), kurā pēc gājiena notika deju koncerts, bija pārpildīta, tostarp arī ar sveštautiešiem, un visiem pat nepietika sēdvietu. Apmeklētāju un dalībnieku skaita ziņā šīs kultūras dienas pārspēja visas iepriekšējās.

Līdztekus piesātinātajai kultūras dzīvei A. Ļauļa bija arī sportiski aktīvs un jau 1960. gadā nodibināja Melburnas slēpotāju klubu “Zilās acis”, kuru vadīja līdz 1995. gadam.

No 1988. līdz 1990. gadam A. Ļauļa bija Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē (LAAJ) prezidija priekšsēdis. Darbojies arī Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) valdē, un, kad deviņdesmito gadu sākumā PBLA atvēra savu pirmo biroju Rīgā, A. Ļauļa iesaistījās tā darbā.

Liekot lietā savas grāmatveža zināšanas, darbojies arī Latviešu savstarpējās palīdzības biedrības valdē Melburnas Latviešu ciemā, kā arī vairākas vasaras pavadījis Francijā, Abrenes muižā, sakārtojot viņu grāmatvedību.

Apbalvots ar Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē Atzinības rakstu (1999).


Izmantotie informācijas avoti

LAAJ vēsture. (b.g.). LAAJ vēsture – Latviešu apvienība Austrālijā un Jaunzēlandē

Ļauļa, A. (1984, 18. janvāris). Latviskuma atdzimšana. Austrālijas Latvietis, 1711, 1, 4.–5. Austrālijas Latvietis, Nr.1711 (18.01.1984) (periodika.lv)

Žubecka, N. (2019, 11. janvāris). Armands Ļauļa. Latvietis, 530. Laikraksts "Latvietis": Armands Ļauļa (latviannewspaper.com)


Uz_augšu