Aizvērt

Juris Ķeniņš

1952
Kordiriģents, čellists, komponists, skolotājs, aktīvs sabiedrisks darbinieks

Juris Ķeniņš dzimis 1952. gadā Toronto Kanādā.

Juris Ķeniņš aktīvi darbojies kā mūziķis un mūzikas skolotājs gan latviešu, gan kanādiešu sabiedrībā.

Beidzis Toronto Universitāti ar izglītību mūzikā un pedagoģijā, viņš 30 gadus strādājis par mūzikas skolotāju Toronto vidusskolās, turpinot karjeru kā čellists, diriģents, komponists, lektors un rakstnieks, meistarkursu vadītājs un arī apmācot stīgu kvartetus Toronto Universitātes Mūzikas fakultātē.

Trijos Kanādas dziesmu svētkos ir vadījis mūzikas nozari, bijis XIII, XIV Latviešu dziesmu svētku Kanādā rīcības komitejas vicepriekšsēdis un XV Latviešu dziesmu un deju svētku rīcības komitejas priekšsēdis, kopš 2010. gada ir Latviešu dziesmu svētku biedrības Kanādā valdes priekšsēdis. Viņš ir arī tēva Tālivalža Ķeniņa dibinātās Toronto Latviešu koncertapvienības (TLK) valdes vicepriekšsēdis.

Topošiem XVI Latviešu dziesmu un deju svētkiem Kanādā (2024) viņš ir rīcības komitejas vicepriekšsēdis.

J. Ķeniņš daudz gadu ir bijis Latviešu nacionālās apvienības Kanādā (LNAK) valdes vicepriekšsēdis un kultūras nozares vadītājs, darbojies LNAK Izglītības un kultūras fonda valdē un šobrīd ir LNAK padomes loceklis. Juris ir Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fonda un padomes (PBLA KFandamp;P) valdes priekšsēdis.

Kā čellists viņš ir uzstājies gan solo, gan izpildot kamermūziku Ziemeļamerikā, Eiropā un Latvijā. Viņš bieži ir uzstājies kā diriģents: Toronto jauktā kora “Ziemelis” diriģents, XIV, XV Latviešu dziesmu un deju svētku Kanādā virsdiriģents un orķestra diriģents, XV Rietumkrasta (ASV) dziesmu svētku virsdiriģents (šajos svētkos arī spēlēja kamermūziku, svētku ansambļiem izpildot vairākus viņa skaņdarbus), ASV XIV Latviešu dziesmu svētku diriģents (2017). Ir bijis orķestra diriģents TLK sarīkojumos, diriģējot Pētera Vaska, Tālivalža Ķeniņa un citu komponistu skaņdarbu pirmatskaņojumus un skaņdarbus ar solistiem Rasmu Lielmani un Artūru Ozoliņu. Viņa skaņdarbi ir piedzīvojuši pirmatskaņojumus Kanādā, tostarp Kanādas XIII, XIV un XV Latviešu dziesmu svētkos, ASV un Latvijā, un tie ir dziedāti novada dziesmu svētkos, 18. novembrī, kā arī Rīgas Domā Latvijā.

2016. gadā J. Ķeniņš piedalījās ar jaundarbu Valsts Akadēmiskā kora (VAK) projektā “Komponisti simtgadei”, un 2017. gadā VAK pasūtīja jaundarbu “Missa Brevis Latviensis”, kuru VAK arī dziedāja 2019. gadā svētkos Kanādā. “Dzintara flautu kvartetam” veltīta kompozīcija ir atskaņota vairākās ASV pilsētās, Daugavpilī, Siguldā un Rīgā un ierakstīta Latvijas Radio.

Pašlaik J. Ķeniņš ir Toronto kameransambļa “Empire Trio” čellists, piedalās Ziemeļamerikas latviešu kameransambļos, ir Kanādas folkansambļa “Poor Tom” dalībnieks un bieži uzstājas duetā ar Toronto altvijolistu Arturu Jansonu.

Turpinot darbu izglītības jomā, J. Ķeniņš ir Kanādas Mūzikas centra (Canadian Music Centre) padomdevējs mācību programmu izstrādē.

2013. un 2018. gada dziesmu un deju svētkos Rīgā J. Ķeniņš dziedāja noslēguma koncerta korī, turklāt 2018. gadā kopā ar kundzi Māru un visiem trim bērniem – Aleksandru, Amandu un Dainu. 2018. gadā XXVI Vispārējos latviešu dziesmu svētkos piedalījās arī viņa vadītais Kanādas Latviešu centra Toronto jauktais koris “Ziemelis”. J. Ķeniņš nekad neaizmirsīs aizkustinošo pārdzīvojumu, piedaloties dziesmu svētku karogu svītā 2013. gadā. PBLA Kultūras fonda konferencē Rīgā 2014. gadā “Latvija ārpus Latvijas” viņš piedalījās kā referents par tēmu “Dziesmu svētki ārpus Latvijas: trimdas un diasporas mūzikas jaunrades sēkla”, palīdzēja rīkot diasporas mūzikas koncertus un pats spēlēja diasporas autoru kamermūziku Cēsīs ar vijolnieci Lauru Zariņu un pianistu Pēteri Zariņu. Šai konferencei viņš restaurēja ilgi pazudušo 1945. gada Jāņa Kalniņa vijoles koncertu izpildīšanai Rīgā un Cēsīs ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas orķestri, solistu Lauru Zariņu un diriģentu Aināru Rubiķi. 2019. gadā viņš bija rīkotāju kolēģijā PBLA rīkotā kultūras konferencē Cēsīs un bija atbildīgs par orķestra un kora koncertiem.

J. Ķeniņš apbalvots ar Latviešu nacionālās apvienības Kanādā Atzinības rakstu, PBLA KF Goda diplomu un IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni (2020).


Izmantotie informācijas avoti

Ķeniņš, Juris. (2021, 1. novembris). Biogrāfija. [Elektroniska vēstule Latvijas Nacionālajai bibliotēkai]

Uz_augšu