Aizvērt

Elmārs Krūka

1915
Latviešu leģiona komandieris, aktīvs sabiedrisks darbinieks

Jānis Elmārs Krūka dzimis 1915. gada 18. maijā Baldonē. 1939. gadā salaulājies ar rakstnieci, skolotāju un sabiedrisko darbinieci Toniju Melleri-Melderi (1918–2003).

1939. gadā beidzis Latvijas Kara skolu un dienējis 5. Cēsu kājinieku pulkā. Latviešu leģionā komandējis rotu 15. divīzijas izlūku bataljonā. Apbalvots ar 1. un 2. šķiras Dzelzs krustu (un citām goda zīmēm).

Karam beidzoties, nonācis Zēdelgemas gūsta nometnē, kur izraudzīts par sporta dzīves vadītāju, ienesdams gūsta apstākļos pārmaiņas un uzturēdams morālo stāju. Piedalījies Getingenes (Vācija) Daugavas Vanagu organizācijas dibināšanā, kur ievēlēts par priekšsēža vietnieku. Vācijā divus gadus dienējis sardžu vienībās.

Pēc ieceļošanas Kanādā izcēlies ar lieliskām organizatora spējām. 1950. gadā piedalījies Daugavas Vanagu Toronto nodaļas un Kanādas valdes organizēšanā un bijis to priekšsēdis, vadot un nostiprinot visas koporganizācijas kultūras dzīvi.

E. Krūka bijis arī Daugavas Vanagu centrālās valdes vicepriekšsēdis; 3. Daugavas Vanagu dienu un 2. Daugavas Vanagu globālo dienu rīcības komitejas priekšsēdis; Daugavas Vanagu teātra un kora priekšnieks Kanādā; pirmo triju dziesmu svētku Kanādā rīcības komitejas priekšsēdis; Dziesmu svētku biedrības goda biedrs; Latviešu nacionālās apvienības Kanādā 1. vicepriekšsēdis.

E. Krūka vienmēr ir bijis klāt ar savām idejām un ierosinājumiem dažādos Daugavas Vanagu un citu organizāciju sabiedriskos darbos, taču savus galvenos spēkus un idejas viņš veltījis Daugavas Vanagu organizācijai, ko dēvēja par “latviešu tautas sirdsapziņu”. E. Krūka miris 1988. gada 23. decembrī Toronto (Kanādā).

Izmantotie informācijas avoti

Bērziņš, J. A. (1989, 9. janvāris). Miris Elmārs Krūka. Brīvā Latvija: Apvienotā “Londonas avīze” un “Latvija”, 1, 7. Brīvā Latvija: Apvienotā "Londonas Avīze" un "Latvija", Nr.1 (09.01.1989) (lndb.lv)

Tonija Krūka. (b.g.). https://literatura.lv/lv/person/Tonija-Kruka/871841

Elmārs Krūka. (1989). Daugavas Vanagu Mēnešraksts, 1, 73.-74. https://timenote.info/lv/Elmars-Kruka

Uz_augšu