Aizvērt

Arturs Cipulis

1922-2006
Skolotājs, diriģents, ievērojams sabiedrisks darbinieks

Arturs (arī Artūrs) Cipulis dzimis 1922. gada 14. martā Rīgā. Mācījies Rīgas 18. pamatskolā, studijas uzsācis Rīgas Skolotāju institūtā, bet turpinājis Jelgavas Skolotāju institūtā.

Kara beigās A. Cipulis iesaukts leģionā, bet 1945. gada rudenī, nonācis Braunšveigas bēgļu nometnē, Vācijā nodibinājis Braunšveigas latviešu pamatskolu, kur strādājis par skolotāju un vēlāk – skolas pārzini. No 1950. gada bijis skolas pārzinis Ereles latviešu pamatskolā, pēc tam – izglītības darbinieks arī citās mācību iestādēs Zengvardenē, Hamburgā un Pinebergā.

1952. gadā A. Cipulis apmeties uz dzīvi Pinebergā, netālu no Hamburgas, un tur sācis aktīvu sabiedrisko darbību. Viņš iesaistījies Hamburgas Latviešu biedrības darbā, trīsdesmit gadu garumā pildījis biedrības vadītāja pienākumus (no 1966), kā arī nodibinājis Braunšveigas latviešu kori un pārņēmis Hamburgas latviešu kora vadību vairāk nekā četrdesmit gadu garumā.

No 1972. gada līdz 2003. gadam (ar pārtraukumu 90. gadu otrajā pusē) A. Cipulis vadījis Latviešu kopību Vācijā (LKV; organizācijas nosaukums līdz 90. gadu otrajai pusei bija Latviešu centrālā komiteja Vācijā) un vienlaikus aktīvi darbojies kā Vācijas pārstāvis Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) valdē un Rietumeiropas Latviešu apvienības prezidijā. Kā LKV priekšsēdis viņš ilgus gadus bijis Minsteres latviešu ģimnāzijas administrācijas vadītājs.

A. Cipulis rūpējies par PBLA arhīva dokumentu sakārtošanu un nodošanu Valsts arhīva pārvaldībā, kā arī sadarbībā ar Latvijas Valsts arhīvu piedalījies izstāžu “Dziesmu svētki trimdā”, “PBLA 45 gadu darbība” un “Trimdas arhīvi atgriežas” veidošanā.

A. Cipulis ir bijis 1. Eiropas latviešu dziesmu svētku Hamburgā rīcības komitejas priekšsēdis (1964), 2. Eiropas latviešu dziesmu svētku Hanoverā (1968) rīcības komitejas vicepriekšsēdis. Viņš bijis 1990. un 1993. gada Vispārējo latviešu dziesmu svētku rīcības komitejas loceklis Latvijā, kā arī organizējis trimdas koru piedalīšanos XX Vispārējos latviešu dziesmu un X Deju svētkos (1990).

A. Cipulis apbalvots ar V šķiras Triju Zvaigžņu ordeni (1997), Vācijas Valsts Nopelnu ordeni (Bundesverdienstkreuz, 1998), saņēmis PBLA gada balvu par izciliem nopelniem Eiropas trimdas latviešu kultūras saglabāšanā un neatlaidīgo darbību Minsteres latviešu ģimnāzijas labā (2006).


Izmantotie informācijas avoti

Artūra Cipuļa piemiņas stipendija. (b.g.). Artūra Cipuļa piemiņas stipendija | Nodibinājums Vītolu Fonds (vitolufonds.lv)

Par PBLA. (b.g.). PBLA balva Arturam Cipulim | Pasaules Brīvo Latviešu Apvienība

Uz_augšu