Aizvērt

Helmuts Brauķis

1910–2009
Agronoms, aktīvs sabiedrisks darbinieks

Helmuts Jānis Brauķis dzimis 1910. gada 4. novembrī Valkas apriņķa Plāņu pagasta “Lapiņās” lauksaimnieka Jāņa Brauķa ģimenē. H. Brauķis 1931. gadā beidzis Smiltenes Valsts ģimnāziju. Pēc tam studējis Latvijas Universitātes Lauksaimniecības fakultātē, 1939. gadā iegūstot agronoma izglītību. 1932. gadā viņš pievienojās studentu korporācijai “Talavija”, par kuru bijis atbildīgs līdz pat mūža beigām.

1938.–1939. gadā H. Brauķis pildīja obligāto karadienestu Aviācijas pulkā Rīgā un ieguva kaprāļa dienesta pakāpi. No 1940. līdz 1943. gadam strādāja Dzērienu rūpniecības pārvaldē un bija arī tās direktors, vēlāk kļuva par direktoru alusdarītavā “Tanheizers”.

1944. gada oktobrī devās bēgļu gaitās uz Vāciju. Pēc kara ģimene dzīvoja angļu okupācijas joslā netālu no Osnabrikas. Tur vairākus gadus bijis novada latviešu komitejas biedrs un Husedes pārvietoto personu latviešu komitejas priekšnieks. 1949. gadā Brauķu ģimene izceļoja uz Losandželosu ASV.

H. Brauķis aktīvi piedalījies latviešu sabiedriski kultūras un nacionāli politiskajā dzīvē. Bijis priekšnieks un padomes biedrs Dienvidkalifornijas latviešu evaņģēliski luteriskajā draudzē, latviešu biedrībā, latviešu skolā, Losandželosas latviešu sabiedriskā centra iegādes komitejā un Apspiesto tautu asamblejas latviešu delegācijā.

Viņš bija delegāts četros Amerikas Latviešu apvienības (ALA) kongresos un 12. kongresa vicepriekšsēdis Ņujorkā 1963. gadā.

Brauķis bijis Rietumkrasta latviešu koncertapvienības Losandželosas nodaļas priekšnieks. Darbojies Rietumkrasta latviešu dziesmu svētku padomē.

2006. gada 12. oktobrī H. Brauķim par nopelniem Latvijas labā piešķirta Atzinības Krusta Lielā sevišķās pakāpes goda zīme, kuru viņš svinīgā ceremonijā saņēma Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē 2007. gada 27. aprīlī.

Brauķis miris 2009. gada oktobrī Losandželosā ASV. Urna ar viņa pelniem apglabāta Trikātas kapsētā dzimtas kapos.


Izmantotie informācijas avoti

Helmuts Jānis Brauķis. (2009, 21. novembris). Laiks, 45, 18. https://timenote.info/lv/Helmuts-Janis-Braukis

Uz_augšu