Aizvērt

Jānis Barušs

1921–1984
Diriģents, komponists

Jānis Barušs dzimis 1921. gada 18. augustā Madonā mērnieka Jēkaba un Annas divu bērnu ģimenē. Jau agrā bērnībā viņš izrādījis interesi un dotības mūzikā. Muzikālās dotības ģimenē nākušas no mammas, kas bijusi liela dziedātāja. Kā pats diriģents mēdza stāstīt, savu absolūto dzirdi ievingrinājis, klausoties māsas klavieru vingrinājumos (Jānis bija 18 gadus jaunāks par māsu Mariju, kura tolaik mācījās mūzikas skolā). Daudzkārt viņš it kā spēlēdamies no otras istabas pareizi nosaucis visus māsas piesistos toņus. J. Barušs mācījies Madonas ģimnāzijā. Līdztekus dziedājis jauktajā korī turpat Madonā, kura vadību no Haralda Medņa pārņēma viņa māsa Marija. Pēc ģimnāzijas beigšanas viņš iestājās Latvijas Universitātē studēt tieslietas, bet līdzās studijām pievērsās arī mūzikai – mācījās dziedāšanu pie Nikolaja Druvkalna un klavieru spēli pie profesora A. Dauguļa.

Kara sākums pārvilka svītru nākotnes plāniem. Jānis tika iesaukts Latviešu leģionā. Pēc kara J. Barušs nonāca gūstekņu nometnēs Vācijā un Beļģijā. Nometnēs sākās viņa kora vadītāja ceļš – 1945. gadā viņš nodibināja vīru kori, no kā vēlāk izveidoja dubultkvartetu. Vēlāk Oldenburgā viņa vadībā nodibināja dubultkvartetu “Daugava”. 1947. gadā, dubultkvarteta kodolam izceļojot uz Angliju, Līdsā tika nodibināts vīru koris ar J. Barušu kā diriģentu, un vēlāk koris pieņēma vārdu “Daugava”. Līdsas latviešu dievkalpojumos J. Barušs spēlēja ērģeļu pavadījumus. F. Lintiņa vadītajā dziesmu un deju grupā viņš sastapa savu nākamo dzīvesbiedri Ernu Jagari un 1951. gadā nodibināja ģimeni, piedzima dēls Imants un meitas Rita un Maija.

Barušu ģimene 1953. gadā pārcēlās uz Kanādu, Toronto, kur dedzīgi iesaistījās latviešu mūzikas dzīvē. 1958. gadā J. Barušu uzaicināja būt par diriģentu Toronto Sv. Jāņa draudzes jaundibinātajam jauktajam korim, kuru bez pārtraukuma vadīja 16 gadus. Līdztekus darbam ar draudzes kori 1958. gada rudenī J. Barušs uzņēmās arī vīru kora “Viesturs” vadību un vadīja to līdz pat 1982. gada rudenim. Kā kordiriģents viņš bija arī Latviešu dziesmu svētku biedrības padomē un kādu laiku darbojās arī kā padomes prezidija vicepriekšsēdis. Dziesmu svētkos J. Barušs piedalījās gan kā solists, gan kā drošs balsts tenoru grupai savu dziedātāju rindās, gan arī uzņēmās virsdiriģenta pienākumus 6. latviešu dziesmu svētkos Toronto Kanādā 1976. gadā. J. Barušs arī komponējis vairākas garīgās dziesmas un harmonizējis dziesmas solo balsij, duetiem, vīru un jauktiem koriem.

Mūža pavediens pārtrūka 1984. gada 11. novembrī Toronto. J. Barušs apglabāts Toronto pilsētas Jorkas kapsētā, latviešu nodalījumā. 1986. gada pavasarī J. Baruša vadītais vīru koris “Viesturs” noorganizēja līdzekļu vākšanu sava ilggadējā vadītāja kapa piemineklim, un jau jūlijā tas tika uzstādīts kapsētā ar šādu rindu: “Dziesmas apkārt man kā bites san…”.


Izmantotie informācijas avoti

Aizsaulē aizgājušie mūzikas darbinieki. (1997, janvāris). Latvju Mūzika, 26, 3098.–3100. Latvju Mūzika, Nr.26 (01.01.1997) (periodika.lv)

Šmits, Ž. (1984, 1. decembris). Jāņa Baruša piemiņai. Latvija Amerikā, 48, 6. Latvija Amerikā, Nr.48 (01.12.1984) (periodika.lv)

Uz_augšu