Aizvērt

Pēteris Banders

1906-1962
Diriģents, komponists

Pēteris Banders dzimis 1906. gada 4. decembrī Jēkabpils apriņķa Elkšņu pagastā. Jau agrā jaunībā viņu interesējusi mūzika, tāpēc pēc vidusskolas beigšanas 1927. gadā iestājies Latvijas Konservatorijas pūšamo instrumentu un kara kapelmeistaru jeb diriģentu klasē, ko beidza 1932. gadā. Studiju laikā spēlēja Rīgas simfoniskajā, radiofona un Nacionālās operas orķestros. Pēc studiju beigšanas bija 4. Valmieras kājnieku pulka kapelmeistars un bieži koncertēja Rīgas radiofonā. Kā Kultūras fonda stipendiāts 1937. gadā Prāgā, Berlīnē un Varšavā iepazinās ar militārās mūzikas attīstību un sasniegumiem, lai gūtos novērojumus varētu izmantot, organizējot militārās mūzikas skolu Latvijā, taču nākotnes plānus izjauca Otrais pasaules karš.

Pirmajos trimdas gados, atrodoties Vācijā, P. Banders vadīja gan vīru, gan jauktos korus. Eslingenes (1947) un Fišbahas (1948) dziesmu dienās bija arī virsdiriģents. 1950. gadā diriģents ieradās Filadelfijā ASV, kur noorganizēja un diriģēja vīru kori, taču divus gadus vēlāk pārcēlās uz Detroitu. Tur arī organizēja latviešu jaukto kori, kura diriģents bija līdz pat aiziešanai mūžībā. Ar Detroitas latviešu kori piedalījās Milvoku un Čikāgas dziesmu svētkos. P. Banders bija ne tikai diriģents, bet arī komponists, viņš sarakstījis vairākus darbus pūšamajiem instrumentiem un korim. Sākuma gados Detroitā aktīvi piedalījās Daugavas Vanagu, Sv. Pāvila draudzes un Latviešu apvienības Detroitā (LAD) sabiedriskajā dzīvē.

Mūžībā devās Detroitā 1962. gada 2. maijā. Apbedīts Detroitā, Vudlaunas (Woodlawn) kapsētas latviešu nodalījumā.


Izmantotie informācijas avoti

Z., P. (1962, 26. maijs). Pētera Bandera piemiņai. Latvija Amerikā, 41, 5. Latvija Amerikā, Nr.41 (26.05.1962) (periodika.lv)

Uz_augšu