Aizvērt

Ziedonis Āboliņš

1926-2018
Kordiriģents

Ziedonis Āboliņš dzimis 1926. gada 21. martā Tukuma apriņķa Dzirciema pagasta “Bungšās”. Bez Ziedoņa ģimenē bija arī brālis, kas miris agrā bērnībā, un māsa. Mūzika un īpaši dziedāšana aizrāvusi jau bērnībā. Mācījies Lamiņu pamatskolā, pēcāk Tukuma ģimnāzijā, kur arī iestājas skolas korī, vienlaikus apguvis vijoļspēli pie brīvmākslinieka Lasmaņa. Aktīvi iesaistījies arī sabiedriskajā dzīvē – kopā ar skolas draugu Hariju Gulbi spēlējis deju kapelā, kurai bija liela piekrišana plašā apkārtnē.

Otrā pasaules kara laikā iesaukts armijā. Kara gaitas aizveda līdz Vācijai, kur Z. Āboliņš tika ievainots un ievietots slimnīcā. Pēc tam nonāca bēgļu nometnē, kur dziedāja profesora Ādolfa Ābeles vadītajā korī. Bēgļu nometnēm izklīstot, 1947. gadā pārbrauca uz Angliju. Apmetās Ziemeļanglijā, Jorkšīrā, kur strādāja dažādus darbus, bet vakaros apguva zināšanas būvinženiera kvalifikācijai. Beidzis studijas, pārcēlās uz Londonu, kur strādāja celtniecībā, lielā būvinženieru firmā, kurā vēlāk tika paaugstināts pat līdz direktora amatam. Līdztekus darbam dziedāja tenora partijas Alberta Jēruma vadītajā Londonas latviešu korī. A. Jērums viņā saskatīja diriģenta dotības, un Ziedonis kļuva par vadītāja palīgu un pēc tam arī kora diriģentu. Šajā korī dziedāja Ināra Strautmala, kas 1959. gadā kļuva par Z. Āboliņa sievu. Ģimenē piedzima meita Inta un dēls Aldis, kurš diemžēl vēlāk gāja bojā nelaimes gadījumā.

Z. Āboliņš nodibināja Londonas koklētāju grupu, kur kopā ar sievu arī spēlēja. Guvis praksi darbā ar kori un darbojoties koklētāju ansamblī, muzikālo izglītību Z. Āboliņš papildināja universitātes mūzikas fakultātē un to sekmīgi pabeidza. Diriģējis Vidusanglijas latviešu kori. 1987. gada rudenī tika nodibināts “Straumēnu” jauktais koris, kura diriģenta un mākslinieciskā vadītāja darbu uzņēmās Z. Āboliņš. Vēlāk diriģēšanā viņš iesaistīja arī meitu Intu. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas 1993. un 1998. gadā ar kori piedalījies XXI un XXII Vispārējos latviešu dziesmu svētkos Rīgā.

Aizgājis pensijā, Z. Āboliņš ar sievu pārcēlās uz īpašumā iegūtajām mājām “Straumēni”, veltot daudz vairāk laika korim un citiem sabiedriskajiem darbiem, kā arī atrodot laiku reizi gadā apciemot Latviju. Kordiriģents mūžībā devās 2018. gada 10. jūlijā 92 gadu vecumā.

Z. Āboliņš bijis viens no virsdiriģentiem 9.–11. Anglijas latviešu dziesmu dienās, 5. Eiropas latviešu dziesmu svētkos Līdsā, Anglijā (1982), I Pasaules Brīvo latviešu dziesmu dienās Gotlandē Zviedrijā (1979) un III Pasaules Brīvo latviešu dziesmu dienās Minsterē Vācijā (1987). Bijis 10. un 11. Anglijas latviešu dziesmu dienu mūzikas daļas vadītājs Lesterē, kā arī 2. Brīvdabas dziesmu dienās Daugavas Vanagu fonda lauku īpašumā “Straumēnos”. No 1979. gada vadījis Anglijas latviešu dziesmu dienu organizācijas komiteju, bijis viens no Anglijas latviešu apvienoto vīru koru diriģentiem. Vidusanglijas vīri Z. Āboliņa vadībā ir dziedājuši “Mūsmājās”, Korbijā, “Straumēnos” un citos trimdas latviešu centros.


Izmantotie informācijas avoti

Auers, V. (2006, 25. marts). “Straumēnu” koŗa diriģents – jubilārs. Brīvā Latvija: Apvienotā “Londonas Avīze” un “Latvija”, 13, 2. Brīvā Latvija: Apvienotā "Londonas Avīze" un "Latvija", Nr.13 (25.03.2006) (periodika.lv)

Ziedonim Āboliņam – 75. (2001, 17. marts). Brīvā Latvija: Apvienotā “Londonas Avīze” un “Latvija”, 11, 6. Brīvā Latvija: Apvienotā "Londonas Avīze" un "Latvija", Nr.11 (17.03.2001) (periodika.lv)

Ziedonis Āboliņš. (b.g.). https://timenote.info/lv/Ziedonis-Abolins-21.03.1926


Uz_augšu