Aizvērt

Jānis Austrums

1912–2011
Diriģents, pedagogs

Jānis Austrums dzimis 1912. gada 26. februārī Jumpravas pagastā lauksaimnieku ģimenē. Interese par dziesmu un mūziku radusies jau agrā bērnībā. Viņš iestājās Rīgas skolotāju institūtā, kur Jēkabs Vītoliņš audzēkņiem mācīja mūzikas teorijas, harmonijas mācības un citas mūzikas specifiskās zināšanas. J. Austrumam bija tikai 20 gadu, kad viņš nodibināja Rīgas skolotāju institūta jauniešu dubultkvartetu, kura koncerti bija gaidīti visos novados. Vasaras brīvlaikā viņu aicināja vadīt Jumpravas pagasta jaukto kori. Rīgas skolotāju institūtu beidza 1935. gadā, un saņemtajā diplomā ir ieraksts, ka J. Austrums varētu būt sekmīgs koru diriģents.

Pēc institūta beigšanas J. Austrums sāka strādāt par skolotāju Lielvārdē, bija arī Lielvārdes tautskolas pārzinis, dibināja un vadīja jaukto kori, kas piedalījās dziesmu svētkos Rīgā. Viņa jaundibinātais vīru dubultkvartets vēlāk ieguva Rīgas apriņķa vīru dubultkvarteta nosaukumu. 1937. gadā viņš salaulājās ar Rīgas skolotāju institūta meiteņu dubultkvarteta vadītāju Laumu Seržanti. Ģimene sakuploja ar divām meitām – Intu un Guntu.

Otrā pasaules kara laikā J. Austrums nokļuva gūstā Putlosā Vācijā, kur, iepriecinot savus likteņbiedrus, diriģēja 1. pulka vīru kori. Bēgļu nometnē Eslingenē viņš strādāja par skolotāju un 1945. gada 18. novembra svinībās diriģēja nometnes kori. 1947. gada 23.–25. maijā viņš bija virsdiriģents pirmajos dziesmu svētkos ārpus Latvijas – Eslingenes dziesmu svētkos, kuros vadīja apmēram 1300 dziedātāju lielo jaukto kori. Pēc tam viņš bija arī apvienoto koru diriģents I Vispārējo latviešu dziesmu svētku 75 gadu atceres dziesmu dienās franču zonas pilsētā Rotveilā 1948. gada 7. novembrī.

J. Austrums ar ģimeni 1949. gadā izceļoja uz ASV, Bostonu. 50. gados viņš kļuva par Bostonas latviešu skolas pirmo pārzini un vadīja Amerikas Latviešu tautiskās savienības (ALTS) kori. 1955. gadā J. Austrums nodibināja jaukto kori “Līga” un bija tā diriģents līdz 1982. gadam. Koris viņa vadībā piedalījās visos Ziemeļamerikas dziesmu svētkos un daudzos sarīkojumos Bostonā. Viņš bija virsdiriģents 6. Vispārējos latviešu dziesmu svētkos Bostonā 1978. gadā. J. Austrums dziedāja vīru dubultkvartetā “Tēvija” no 1946. gada līdz pat 90. gadiem, kad kvartets darbību beidza.

Laikrakstā “Laiks” 1982. gadā pēc J. Austruma 70 gadu jubilejas bija ievietots Rūdolfa Gosta raksts “Dziesmai veltīti 50 gadu”, kurā ir rindas: “Nav zināms, ka J. Austrums būtu dziedot dzimis, bet ir droši zināms, ka, dziedot un korus vadot, viņš ir audzis un pavadījis visus savus aktīvos gadus un mācījis dziedāt arī daudzus citus.”

Kad 1997. gadā J. Austruma dzīvesbiedre aizgāja mūžībā, mierinājumu par zaudējumu viņš guva mūzikā, priecājoties par mazbērniem, īpaši par meitas Guntas meitas, mazmeitas altvijolnieces Andras Voldiņas sekmīgo karjeru. Vasarās viņam patika uzturēties ģimenes īpašum Keipkodā, kur kopa dārzu un makšķerēja ezerā. Uz jautājumu, ka klājas, viņa parastā atbilde bija: “Vienā mierā”. J. Austrumam 2007. gadā piešķirts Amerikas Latviešu apvienības (ALA) atzinības raksts par izciliem sasniegumiem ilggadējā sabiedriskajā darbā.

2011. gada 10. maijā 99 gadu vecumā diriģents devās mūžībā.


Izmantotie informācijas avoti

R.G. (1982, 6. marts). Līgas kora diriģenta A. [J.] Austruma divkāršā jubileja. Laiks, 19, 3. Laiks, Nr.19 (06.03.1982) (periodika.lv)

Skolotājs un diriģents Jānis Austrums mūžībā. (2011, 2. jūlijs). Laiks, 25, 20. Laiks, Nr.25 (02.07.2011) (periodika.lv)

Uz_augšu